karavaanari.info -karavaanarin matkailuajoneuvo ja caravan harrastus keskustelufoorumi

Karavaanarin tekniikkaa => Matkailuvaunut => Aiheen aloitti: mijo - 10.08.2007, 09:30:07

Otsikko: UKK - Perävaunun kytkentämassa (suurin sallittu kytkentämassa)
Kirjoitti: mijo - 10.08.2007, 09:30:07
Yhdistelmän kytkentämassathan menee pääsääntöisesti näin:

Henkilö -tai pakettiautoon (sis. enintään 3500 kg kokonaismassaiseen matkailuauton) saa kytkeä työntöjarrullisen keskiakseliperävaunun (ts. tavallinen asuntovaunu), jonka suurin sallittu KYTKENTÄMASSA on pienin seuraavista kolmesta vaihtoehdosta:

1. Vetoauton kokonaismassa (tämä toteutuu nykyään erittäin harvoin)

2. Vetoauton valmistajan määräämä suurin sallittu kytkentämassa. Tämän selvittäminen on joskus hankalaa; joskus se on merkitty rekisteriotteeseen, joskus se löytyy käyttöohjekirjasta (huom!!! vaihtelee moottorityypin ja varsinkin pakettiautoissa alustan kantavuuden mukaan, tarkista että on oikean mallin tiedot!); ellei näistä löydy niin maahantuojalta pitäisi saada tiedot. Tämä on yleensä se perävaunun kytkentämassan määräävä luku.

3. Vetokoukkuun merkitty suurin sallittu kytkentämassa


Tämän ylläolevan kun lukee ajatuksen kanssa muutamaan kertaan niin sen suurinpiirtein kaikki ymmärtävät. Seuraavaksi tulee sitten se yhtälön vaikeammaksi osoittautunut puolikas:

PERÄVAUNUN KYTKENTÄMASSA

Sitä ei lue missään paperissa. Se EI OLE perävaunun omamassa EIKÄ kokonaismassa. Eikä edes omamassa + kuorma. Kytkentämassa on perävaunun pyörien kautta tiehen kohdistuva massa. Eli TODELLINEN tyhjäpaino + kuorma - aisapaino. Jai jos joku (omistaja, poliisi, anoppi, kateelinen naapuri...) haluaa tietää perävaunun kytkentämassan, niin perävaunu on ajettava vaakalle ja punnittava akselimassa(t).

Käytännön esimerkki kilojen kanssa:

Vetoautona Volvo V70, valmistajan ilmoittama suurin sallittu kytkentämassa 1800 kg. Oletetaan, että perässä oleva koukku sietää saman 1800 kg. Laitetaan perään Kabe 720 GXL. Kyseisen vaunun rekisteriotteeseen merkitty omamassa on 1600 kg ja suurin sallittu kokonaismassa 2000 kg. Eli tuon Volvon perässä ollessa vaunu voidaan lastata siten, että vaunun punnittu telipaino on maksimissaan tuo 1800 kg (=Volvon suurin sallittu kytkentämassa). Mikäli omamassa on lisävarusteiden ja rakenteisiin kertyneen kosteuden takia kasvanut, niin hyötykuorma tietysti pienenee. Jos kuitenkin lähtökohtaisesti oletetaan vaunu todella 1600 kg painavaksi tyhjänä, niin siihen voidaan lastata n. 250 kg tavaraa. Ai miten niin, eikös siitä tule 1850 kg. No tulee, mutta aisapaino ei kuulu kytkentämassaan, ts. ko. vaunu IRRALLAAN voi painaa lastattuna tuon 1850 kg. Kun se kytketään em. Volvon perään ja aisapaino on 75 kg, jää vaunun pyörien kannateltavaksi (=KYTKENTÄMASSA) enää 1775 kg, joka alittaa vetoauton sallitun kytkentämassan, ja yhdistelmä on laillinen. Tosin aika rajoilla mutta kuitenkin.

Rekisteriotteeseen merkitty 2000 kg kokoinaismassa aiheuttaa tässä tapauksessa vain sen, että kuljettajalta vaaditaan vähintään BE-luokan ajokortti, koska yhdistelmän kokonaismassa ylittää 3500 kg.


Asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä 32 a §


Sivukaneettina mainittakoon maksimi yhdistelmäpituus 18,75 m. Ei tule tavan pulliaiselle vastaan mutta esim. Ford Excursion + Kabe Hacienda 1000 on jo yhteensä noin 17 metriä (5,76 + 11,20 + koukku). Vaunut ei tuosta enää paljoa tule suurenemaan, koska keskiakseliperävaunun suurin sallittu pituus on 12,00 metriä. Eli jos pysytään henkilöauto/paku/kevyt ka -linjalla niin tuo maksimipituus ei tule vastaan.

Kiitos **ht**!!
Otsikko: Vaunujen kokonaismassat
Kirjoitti: mijo - 10.08.2007, 09:34:41
Sivujuonteena myös (piti tarkistaa kun törmäsin keskusteluun toisaalla):

Oma saksasta suoraan tuotatetun Sterckeman 486 CE kokonaismassaksi on merkitty 1300 kg

Suomessa vastaavat näkyy olevan katsastettu 1100kg kokonaismassalle.

Eli vaunu on sama kuin Suomessa alunperin myydyt, mutta kantavuutta on mukavat 200kg lisää :)
Ja saa vetää samalla autolla jne..

Mistä muuten tämä Suomalainen tapa? Vai johtuuko esim. ajokorttien luokituksista tms?
Otsikko: Vs: UKK - Perävaunun kytkentämassa (suurin sallittu kytkentämassa)
Kirjoitti: -AP- - 10.08.2007, 10:40:16
Jos kokonaismassa pienenee, ei kantavuus suinkaan kasva, vaan päinvastoin!

Uusi laite merkitään rekisteriin valmistajan papereiden perusteella, suomalaiset myyjät on siis tilanneet vaununsa syystä tai toisesta alhaisemmalla kokonaismassalla. Käytettynä tuodussa tietoina käytetään edellisen rekisterimaan papereita. Myös valmistajan kilvessä pitää tällöin olla vastaavat massat. Vaunut on siis tehtaalta lähtien eri painoisia.
Otsikko: Vs: UKK - Perävaunun kytkentämassa (suurin sallittu kytkentämassa)
Kirjoitti: 88k5 - 10.08.2007, 15:00:14
Tuon Mijon listan kohtaa 2 on viranomaisen paha valvoa, varsinkin tienvarsivalvonnan, jos sitä ei ole mainittu rek.otteessa...

Ja pitäisi vielä ehken listaan lisätä rek.otteessa mahdollisesti mainittu "suurin sallittu yhdistelmämassa".. ;)

Tästä aasinsiltana tullaan vielä koukun rajoittavaan tekijään nimeltä D-voima, arvo on kN, jota ei saisi ylittää; http://www.kovil.fi/d-force.php?a=show&lang=fi&t=2000&c=1800&cw=3500&d=0

Uusissa koukuissa ei välttämättä ole merkattu tuota max. kytkentämassaa (esim. Bosal), vaan D-voima ja aisapaino, koska koukku käy useisiin saman automallien tyypeihin, jotka ovat kok.massaltaan ei painoisia. Eilen laitoin tuollaisen koukun (kilvessä vain merkinnät; D=15.26kN, S=112kg) omaan matkakulkineeseen.
Btw. kun tuon D-arvon ja auton kok.massan 3.500 kg kirjoitan Kovilin kalkulaattoriin, saan max. kytkentä massaksi 2.800 kg. Rek.otteesa taitaa olla sama lukema, samoin tuo max. yhdistelmämassa 6,3 tn

Selkeää eikö totta  ???
Otsikko: Vs: UKK - Perävaunun kytkentämassa (suurin sallittu kytkentämassa)
Kirjoitti: mijo - 10.08.2007, 15:08:49
Juu -AP-, tuli kirjoitettua vähän epäselvästi, eli omassa vaunussa kantavuutta on 200kg enemmän kuin vastaavissa myynnissä oleviin.

Ilmeisesti nämä asiat tosiaan liittyy enemmän siihen ajokortti / kokonaismassan määrittämiseen kuin vaunun varsinaisiin rakenteisiin.
Otsikko: Vs: UKK - Perävaunun kytkentämassa (suurin sallittu kytkentämassa)
Kirjoitti: seppoko - 10.08.2007, 15:45:55
Ilmeisesti Suomessa ovat nuo veturit vähän kevyempiä kuin Saksassa. Maahantuojat haluavat, että mahdollisimman monella autolla voi vetää heidän myymiään vaunuja. Sehän lisää potentiaalisten ostajien määrää. Ja näin ollen saattaa lisätä myyntiä. Toisessa vaakakupissa on sitten, että ostajat ovat liemessä liian pienien kantavuuksien takia. Eli suo siellä, vetelä täällä.
Otsikko: vaunu vaakalla
Kirjoitti: **ht** - 05.10.2007, 14:49:24
Kävin leimauttamassa oman kopin ja ajoin sen samalla konttorin vaakalle.

Rekisteriotteessa omamassa 1240 kg, sallittu kokonaismassa 1450 kg

Vaunussa pussimarkiisi, astiat, telkkari, mikro, invertteri, grilli, petivaatteet, pelejä ym. pikkusälää.

Vaunusta puuttui normaaleista reissutavaroista:

-ruuat, vedet (~55 litraa), saippuat, vaatteet, kakkosakku, pikkutikkaat


Vaaka näytti 1420 kg.

Hupsista... ??? ??? ???


Onneksi on reilulla kantavuusluokituksella olevat C-renkaat alla ni ei ne ihan heti anna periksi. Mut ei noihin kyllä tosiasiassa sais laittaa kuormaa paljo paskaakaan.
Otsikko: Vs: UKK - Perävaunun kytkentämassa (suurin sallittu kytkentämassa)
Kirjoitti: seppoko - 05.10.2007, 18:40:46
Hyvinhän sulla, **ht**, on asiat. Vielä 30 kg. lisää tavaraa. Meillä oli joskus Kafi. Rekisteriotteen mukainen kokonaispaino oli 900 kg. Mutta punnittu OMAPAINO tyhjänä oli 1000 kg. Ei olisi naurattanut, jos olisi joutunut poliisin vaa´alle. Varsinkaan Saksassa. :D ???
Otsikko: Vs: UKK - Perävaunun kytkentämassa (suurin sallittu kytkentämassa)
Kirjoitti: **ht** - 07.10.2007, 10:41:11
Nii juu... muistaakseni vesi painaa kilon/litra. Ja ruoat ja muut hilkkeet päälle niin kyllä siitä tulee se 100 kg liikaa mullekin. Ei ole ihme jos alkuperäisillä PingPong renkailla meno oli vähän epämääräistä. Nyt on ns. laatumerkin renkaat alla ja kantavuusluokkaakin lisää sen veraan, ettei renkaat tuohon ylikuormaan antaudu.
Otsikko: Vs: UKK - Perävaunun kytkentämassa (suurin sallittu kytkentämassa)
Kirjoitti: dorotea - 07.10.2007, 10:58:47
Tuossa loppukesästä kun kävin vaunun kanssa vaa´alla, kytkentämassa retkitavarat päällä oli 1320 kg. Rek.otteessa kokonaismassa 1340 kg.
Onneksi on neljä pyörää alla joiden kantavuus yhteensä on 1748 kg. Ei tule ainakaan ongelmia kantavuuden suhteen !  ;D
Otsikko: Vs: UKK - Perävaunun kytkentämassa (suurin sallittu kytkentämassa)
Kirjoitti: machebe - 08.10.2007, 22:56:38
Viimeksi kun tyhjensin vaunua suursiivousta varten, punnitsin hulluuksissani Bilteman kalavaakalla joka esineen ja rätin mitä kyydissä oli. Täytyy laittaa jossain vaiheessa tilasto tänne.

Mielenkiintoiseksihan homma käy, jos käytän kärryä puntarilla ja vertaan sitten, pitääkö irtaimiston massan ja vaunun omamassan summa yhtä puntarin lukeman kanssa. Kun ei kuitenkaan pidä, niin kysymys kuuluu, missä on kiloja piilossa...

Muuan tuttu katsastusmies toimitti, kuinka oli ottanut taas kerran vaunun sisään katsastukseen. Ihmetteli vähän, että on raskasliikkeinen. No ei siinä mitään - jarrut piti ja kytkentälaite kunnossa ja valot pelitti ja silleen. Vielä piti tarkistaa sammuttimen leima ennen rekisteriotteen leimausta. Yllätys oli melkoinen, kun avasi oven: vaunuun oli pakattu muuttokuorma! No, kokonaismassahan ei ole katsastuksessa kontrolloitava asia, joten ei kun leima paperiin ja pari varoituksen sanaa saatteeksi.


Otsikko: Vs: UKK - Perävaunun kytkentämassa (suurin sallittu kytkentämassa)
Kirjoitti: Finnairbus - 30.09.2009, 19:39:15
Onko siis niin, että jos vaunun omapaino on 1398kg ja suurin sallittu 1600kg, ja auton 1560kg, niin ko. autolla saa vetää vaunua, kunhan vaunun paino on korkeintaan sen 1560kg + aisapaino n. 75kg? Tuolloin tosin tulee vaunun suurin sallittu vastaan, koska massaa tulisi 1635kg, mutta sen saa tosin korotettua 1700kg. Mietin vaan, että jos katsotaan vaunu todellisesta painosta eikä suurimmasta sallitusta kokonaispainosta, niin noita muutamaa Hobbyä voisi jopa vetää tomaatti-C5:lla...

EDIT: Ja vielä onko kaikissa maissa noin? Kiva sitten esim. Saksassa ihmetellä kun katsovatkin että että autolla sais vetää 1560kg ja vaunu on 1700kg...
Otsikko: Vs: UKK - Perävaunun kytkentämassa (suurin sallittu kytkentämassa)
Kirjoitti: dorotea - 30.09.2009, 19:52:42
Sitikan C 5:n perävaunupainot taitaa olla manuaalilaatikolla 1500 kg. ja automaatti 1100 kg. Korjatkaa jos olen väärässä. Joten ei taida onnistua vetohomma sillä.
Otsikko: Vs: UKK - Perävaunun kytkentämassa (suurin sallittu kytkentämassa)
Kirjoitti: 88k5 - 30.09.2009, 20:25:48
Onko siis niin, että jos vaunun omapaino on 1398kg ja suurin sallittu 1600kg, ja auton 1560kg, niin ko. autolla saa vetää vaunua, kunhan vaunun paino on korkeintaan sen 1560kg + aisapaino n. 75kg? Tuolloin tosin tulee vaunun suurin sallittu vastaan, koska massaa tulisi 1635kg, mutta sen saa tosin korotettua 1700kg. Mietin vaan, että jos katsotaan vaunu todellisesta painosta eikä suurimmasta sallitusta kokonaispainosta, niin noita muutamaa Hobbyä voisi jopa vetää tomaatti-C5:lla...

EDIT: Ja vielä onko kaikissa maissa noin? Kiva sitten esim. Saksassa ihmetellä kun katsovatkin että että autolla sais vetää 1560kg ja vaunu on 1700kg...

Ymmärsinköhän oikein  ::) Lähdetään siitä, että vaunun kokonaismassaa 1 600 kg et saa ylittää; suurin osa tästä kohdistuu tiehen sen renkaiden kautta, ja pieni osa vetoauton koukkuun.
Vetoauton suurin sallittukytkentämassa = vaunun renkaiden kautta tiehen kohdistuma massa, joka sinulla on siis 1 560 kg. Veto koukun kautta autoon voi tämän lisäksi kohdistua aisapaino, joka voi olla siis enintään 1 600 - 1 560 kg = 40 kg. Yhdistelmän kokonaismassa ei saa tästäkään huolimatta ylittyä, miköli sellaisesta on maininta auton rekisteriotteessa

Jos haluat välttämättä kuormata 75 kg aisapainon (vetokoukkuun kohdistivan massan) - vaunun valmistaja ehkä suosittaa ja koukun valmistaja vielä sallii - niin loppu 35 kg pitää ottaa kuorman siirrolla vaunussa siten, että vaunun pyörien kautta välittyy 1 560 - 35 kg =  1 525 kg. Muista tässä yhteydessä mikä on auton maks. taka-akselimassa - ettei ylity.

Ymmäsinköhän minä edes kysymystä  ::)
Otsikko: Vs: UKK - Perävaunun kytkentämassa (suurin sallittu kytkentämassa)
Kirjoitti: Finnairbus - 30.09.2009, 21:56:00
Sitikan C 5:n perävaunupainot taitaa olla manuaalilaatikolla 1500 kg. ja automaatti 1100 kg. Korjatkaa jos olen väärässä. Joten ei taida onnistua vetohomma sillä.

Riippuu paljon moottoreista. Tämänhetkisellä (-06) automaatti 2.0 HDi:llä on 1300kg, uudella manuaali 2.0 HDi:llä 1800kg, manuaali 2.2 HDi:llä 1900kg, ja automaatti 2.0 HDi:llä 1560kg.
Otsikko: Vs: UKK - Perävaunun kytkentämassa (suurin sallittu kytkentämassa)
Kirjoitti: -AP- - 30.09.2009, 22:05:00
Katso Finnairbus autosi rekisteröintitodistuksesta oikea kytkentämassa, se on todennäköisesti jotain muuta (eli pienempi) kuin autosi kokonaismassa.
Otsikko: Vs: UKK - Perävaunun kytkentämassa (suurin sallittu kytkentämassa)
Kirjoitti: Finnairbus - 30.09.2009, 22:14:08
Katso Finnairbus autosi rekisteröintitodistuksesta oikea kytkentämassa, se on todennäköisesti jotain muuta (eli pienempi) kuin autosi kokonaismassa.

Auton suurin sallittu kokonaismassa on 2160kg ja jarrullisen perävaunun suurin sallittu kokonaismassa on 1300kg.
Otsikko: Vs: UKK - Perävaunun kytkentämassa (suurin sallittu kytkentämassa)
Kirjoitti: Landy - 27.08.2010, 14:00:46
Yllätys!

Vajaan vuodenvanha vaunu kävi murtovaurioiden korjauksessa pajalla ja samalla teetin vuosihuollon. Mainitsin, että oikea rengas on kulunut sisäreunasta normaalia enemmän.

Sain vaunun pajalta ja kommentin. Vaunussa on reilusti ylipainoa ja oikea puoli painaa 100 kg enemmän kuin vasen.

Vaunun massa ajokunnossa otteen ja esitteen mukaan 1442kg suurin kok.massa 1600kg. Nyt reissukamoista "tyhjänä" pussimarkiisilla, tyhjällä vesisäiliöllä, perus astioilla ja retkikalusteilla vaunu heilautti vaakan lukemaan 1760kg + 125kg aisapainoa.

Viikonlopuksi tuli hiukan hommaa. Jokainen tavara punnitaan ja katsotaan miten paljon saan painoa kannettua ulos ilman kaapistojen yms. purkamista.

Esitteessäkin kyllä mainitaan takasivulla, että Eurooppalaiset vaa'at näyttävät toisin...
Otsikko: Vs: UKK - Perävaunun kytkentämassa (suurin sallittu kytkentämassa)
Kirjoitti: Aakku - 27.08.2010, 14:27:17
Esitteessäkin kyllä mainitaan takasivulla, että Eurooppalaiset vaa'at näyttävät toisin...
..siis onko Euroopan ulkopuolella maan vetovoima pienempi ??  :)
Otsikko: Vs: UKK - Perävaunun kytkentämassa (suurin sallittu kytkentämassa)
Kirjoitti: 4ntti - 27.08.2010, 15:13:28
Esitteessäkin kyllä mainitaan takasivulla, että Eurooppalaiset vaa'at näyttävät toisin...
..siis onko Euroopan ulkopuolella maan vetovoima pienempi ??  :)

Taitaa kasvaa päiväntasaajaa kohti mentäessä ;)
Otsikko: Vs: UKK - Perävaunun kytkentämassa (suurin sallittu kytkentämassa)
Kirjoitti: K.E.V - 27.08.2010, 16:01:53
Yllätys!

Vajaan vuodenvanha vaunu kävi murtovaurioiden korjauksessa pajalla ja samalla teetin vuosihuollon. Mainitsin, että oikea rengas on kulunut sisäreunasta normaalia enemmän.

Sain vaunun pajalta ja kommentin. Vaunussa on reilusti ylipainoa ja oikea puoli painaa 100 kg enemmän kuin vasen.

Vaunun massa ajokunnossa otteen ja esitteen mukaan 1442kg suurin kok.massa 1600kg. Nyt reissukamoista "tyhjänä" pussimarkiisilla, tyhjällä vesisäiliöllä, perus astioilla ja retkikalusteilla vaunu heilautti vaakan lukemaan 1760kg + 125kg aisapainoa.

Viikonlopuksi tuli hiukan hommaa. Jokainen tavara punnitaan ja katsotaan miten paljon saan painoa kannettua ulos ilman kaapistojen yms. purkamista.

Esitteessäkin kyllä mainitaan takasivulla, että Eurooppalaiset vaa'at näyttävät toisin...

Eikös ne osaa Detflessin pajalla panna tasapuolisesti noita kalusteita.  ;)
Otsikko: Vs: UKK - Perävaunun kytkentämassa (suurin sallittu kytkentämassa)
Kirjoitti: 4ntti - 27.08.2010, 16:28:41
Esitteessäkin kyllä mainitaan takasivulla, että Eurooppalaiset vaa'at näyttävät toisin...
..siis onko Euroopan ulkopuolella maan vetovoima pienempi ??  :)

Taitaa kasvaa päiväntasaajaa kohti mentäessä ;)

Ei kun juuri päinvastoin, navoilla on noin 4,5‰ suurempi painovoima kuin päiväntasaajalla. Tuo tekee 1600kg vaunussa noin 7kg painoeron.


Jaa joo juurikin näinpäin ;D
Otsikko: Vs: UKK - Perävaunun kytkentämassa (suurin sallittu kytkentämassa)
Kirjoitti: Landy - 30.08.2010, 09:54:09
Yllätys!

Vajaan vuodenvanha vaunu kävi murtovaurioiden korjauksessa pajalla ja samalla teetin vuosihuollon. Mainitsin, että oikea rengas on kulunut sisäreunasta normaalia enemmän.

Sain vaunun pajalta ja kommentin. Vaunussa on reilusti ylipainoa ja oikea puoli painaa 100 kg enemmän kuin vasen.

Vaunun massa ajokunnossa otteen ja esitteen mukaan 1442kg suurin kok.massa 1600kg. Nyt reissukamoista "tyhjänä" pussimarkiisilla, tyhjällä vesisäiliöllä, perus astioilla ja retkikalusteilla vaunu heilautti vaakan lukemaan 1760kg + 125kg aisapainoa.

Viikonlopuksi tuli hiukan hommaa. Jokainen tavara punnitaan ja katsotaan miten paljon saan painoa kannettua ulos ilman kaapistojen yms. purkamista.

Esitteessäkin kyllä mainitaan takasivulla, että Eurooppalaiset vaa'at näyttävät toisin...

Viikonloppuna kannoinmme kaiken tavaran henkilövaakan kautta pihalle. Saimme kaapeista kannettua noin 129kg tavaraa. Tähän pitää vielä lisätä varapyörä ja pussimarkiisi. Ei taida vielä riittää selitykseksi noin suurelle ylipainolle?
Otsikko: Vs: UKK - Perävaunun kytkentämassa (suurin sallittu kytkentämassa)
Kirjoitti: Waari - 06.03.2011, 19:05:48
Waari meni uutta vaunua rekisteröimään ( Knaus Südwind 550 FSK ) ja oli melkoinen yllätys, kun oli vaunun omapaino esiitteestä/ tehtaan ilmoituksesta lisääntynyt rekisteriotteen mukaan 1240 kilosta 1420 kiloon.
Ihan sattumalta tarkistin rekisteriotteen autossa, enkä nakannut sitä hanskakoteloon ja ei siinä auttanut kuin palata konttoriin ja pienen vääntämisen jälkeen otteessa on nyt oikea paino.
Kun kokonaispainoksi ilmoitetaan 1500 kiloa olisi otteen mukaan kantavuutta ollut vain 80 kiloa joka on kyllä aika vähän, mutta ei se tavallaan olisi huolestuttanut, se mikä sai niskakarvat pystyyn oli oman ajokin suurin sallittu joka on 1300 kiloa ( Fiat Scudo 2.0 JTD -06 ) ja eihän se olisi millään riittänyt.
Nyt on homma kuosissa ja kun veturi on pakettiauto niin veto kyllä onnistuu, pitää vaan pakata siirtajoon tavarat pakun takatilaan.
Täällä oli jollakin toisellakin samanlainen veturi joka avatarkuvassa väläyttelee valoja, olisi kiva kuulla miten Scudo selviää vetotehtävistä, tosin olen tuolla omallakin vetänyt kausiopaikalle ja kotiin ( yhteen suuntaa 129km ) entistä vaunua joka on Soliferin 450 Arkcit ja sitä ei juuri perässä huomaa, mutta onhan tämä uusi paljon painavampi ja 250 leveäkin.
Otsikko: Vs: UKK - Perävaunun kytkentämassa (suurin sallittu kytkentämassa)
Kirjoitti: Ossi66 - 06.03.2011, 19:50:15
Waari meni uutta vaunua rekisteröimään ( Knaus Südwind 550 FSK ) ja oli melkoinen yllätys, kun oli vaunun omapaino esiitteestä/ tehtaan ilmoituksesta lisääntynyt rekisteriotteen mukaan 1240 kilosta 1420 kiloon.
Ihan sattumalta tarkistin rekisteriotteen autossa, enkä nakannut sitä hanskakoteloon ja ei siinä auttanut kuin palata konttoriin ja pienen vääntämisen jälkeen otteessa on nyt oikea paino.
Kun kokonaispainoksi ilmoitetaan 1500 kiloa olisi otteen mukaan kantavuutta ollut vain 80 kiloa joka on kyllä aika vähän, mutta ei se tavallaan olisi huolestuttanut, se mikä sai niskakarvat pystyyn oli oman ajokin suurin sallittu joka on 1300 kiloa ( Fiat Scudo 2.0 JTD -06 ) ja eihän se olisi millään riittänyt.
Nyt on homma kuosissa ja kun veturi on pakettiauto niin veto kyllä onnistuu, pitää vaan pakata siirtajoon tavarat pakun takatilaan.
Täällä oli jollakin toisellakin samanlainen veturi joka avatarkuvassa väläyttelee valoja, olisi kiva kuulla miten Scudo selviää vetotehtävistä, tosin olen tuolla omallakin vetänyt kausiopaikalle ja kotiin ( yhteen suuntaa 129km ) entistä vaunua joka on Soliferin 450 Arkcit ja sitä ei juuri perässä huomaa, mutta onhan tämä uusi paljon painavampi ja 250 leveäkin.

Jospa tuo 1420kg olikin vaunun todellinen paino vetokunnossa ???
Jos vaunussa on lämmittimenä Alde ja muutenkin ns. suomivarustelu, saattaa olla lähellä totuutta.
Otsikko: Vs: UKK - Perävaunun kytkentämassa (suurin sallittu kytkentämassa)
Kirjoitti: Waari - 06.03.2011, 20:22:40
Juu on se Aldella ja suomivarusteltu, mutta perusmallin paino on tasan 1200kg ja vaatimaton suomivarusteltu on tehtaan ja käyttäjän oppaan mukaan 40kg painavampi, eli 1240kg.
Näin se on tyypityksenkin ( trafi ) mukaan ja kun insinööri tutustui trafin sivuihin niin otteen paino osoittautui virkailijan näppäilyvirheeksi, näissä kannattaa olla tarkkana.
Matkaajan ja Soliferin jälkeen on rima korkealla ja saapas nähdä miten tämä uusi hankinta tyydyttää.
Ei löytänyt tuota kahta eristettävää unitilaa omassa budjetissa noista pohjoismaalaisista, vaunuista joten Knausilla ensikesä sitten satunnaisesti asustellaan, Knaus on vertailuissa ja käyttäjien kokemuksissa selvinnyt ihan kelvollisesti ja varsinkin tämä eräs perhe jonka kertomuksia vakituisesta vaunuasumisesta olen täältä foorumista saanut lukea on ollut tyytyväinen, tosin heillä on hieman eri malli ja varustus. 
Kausipaikalla tuo vaunu seisoo kesät talvet ( sydäntalvella ei yhtään yöpymistä ) ja vain katsastusvuosina liikkuu konttorille ja takaisin kausipaikalle joten sillä otin vaunun jonka koko on yläkanttiin veturiin nähden mutta vetäminen kuitenkin mahdollista.
Hyvä asia tämä foorumi ja vaikka Waari on vasta tämän löytänyt täältä on saanut paljon tietoa ja asiantutemusta tuntuu löytyvän laajalla rintamalla, eikä sitä tietoa pantata.  ;)
Otsikko: Vs: UKK - Perävaunun kytkentämassa (suurin sallittu kytkentämassa)
Kirjoitti: Tukos - 06.03.2011, 22:10:34
Ettei Waari oo sama Waari mitä luulen...Tavattiin livenä tässä tovi sitten  ;D Tosin toisenlaisen harrastuksen merkeissä. Terkuin Tukos (Porokämpältä)  ;)
Otsikko: Vs: UKK - Perävaunun kytkentämassa (suurin sallittu kytkentämassa)
Kirjoitti: Waari - 06.03.2011, 22:41:21
Ettei Waari oo sama Waari mitä luulen...Tavattiin livenä tässä tovi sitten  ;D Tosin toisenlaisen harrastuksen merkeissä. Terkuin Tukos (Porokämpältä)  ;)

Sama Waari, pieni on maailma heh. Porokämpällä nehemme vastakin.  :)
Otsikko: Vs: UKK - Perävaunun kytkentämassa (suurin sallittu kytkentämassa)
Kirjoitti: Tukos - 06.03.2011, 22:50:01
Ettei Waari oo sama Waari mitä luulen...Tavattiin livenä tässä tovi sitten  ;D Tosin toisenlaisen harrastuksen merkeissä. Terkuin Tukos (Porokämpältä)  ;)

Sama Waari, pieni on maailma heh. Porokämpällä nehemme vastakin.  :)

Pieni on maailma  :) Nähellään taas! Kahavilan pystyssä olosta ei vielä varmuutta mutta kahen viikon päästähän jotaki säpinääki on. Täällä me nytki kämpillä ollaan...Vähän tämä karavaanariharrastus siirtyny nettikirjotteluksi. Silti vielä siis kiinnostaa. Pitää joku vaununtekele laittaa kuiteskin jos/kun auto myydään  :) On vähän menny mökittelyn puolelle. Ennen saatto tulla yli sata yöpymistä autossa/vaunussa, nyt jos tulee 10 vrk niin on ihme. Viime talvena oli vielä kausipaikkaki Paljakassa. Näin ne meiningit muuttuu.  :)