Kirjoittaja Aihe: "Tunturikytkin" 2009 vuosimallin Hobbyyn  (Read 1005 times)

Poissa koo-mikko

  • Tuorevaanari
  • *
  • Viestejä: 36
    • Hobby Prestige 650 UMFe
"Tunturikytkin" 2009 vuosimallin Hobbyyn
« : 07.09.2009, 12:42:51 »
Pistetääs tännekki vinkkiä, mikäli jollain muullakin on tarvetta tunturikytkimelle -09 Hobbyssa.

Hobby on uusinut vaunujensa sähköjärjestelmiä vuosimalliin 2009. Tuossa uudistuksessa on jätetty pois ennen vaatekaapeissa ollut 12V <-> 230V kytkin. Syytä en tiedä, mutta näin on tehty. Tunturikytkimen asennuksen yrittäminen kuulemma sekoittaa sähköjärjestelmän, eikä asennus siis onnistu. Tämänkään syytä, tai täydellistä paikkaansapitävyyttä en tiedä, mutta niin huoltoliikkeestä kerrottiin.

Ongelmana on siis se, että 12V kiertovesipumppu jää pyörimään, kun sähköt katkaistaan vaunusta. Tuohan tyhjentää akun aika nopeasti, joten systeemi ei toimi vaunua kausipaikalle jätettäessä. Ratkaisuna ongelmaan vaunustamme irroitettiin kiertovesipumpulle menevä 12V johto, jolloin pumppu toimii ainoastaan 230V virralla. Aina pois lähtiessä siis sammutetaan kaikki 12 voltilla toimivat vehkeet joko yksitellen, tai siitä oven vieressä olevasta "pääkatkaisijasta" LYHYESTI painamalla. Kun sähköt katkaistaan tolpasta, jää 12V toimintaan, mutta kun mikään laite ei ole päällä, ei myöskään virtaa kulu. Kun sähköt seuraavan kerran kytketään tolppaan, lähtee ainoastaan kiertovesipumppu pyörimään 230 voltilla.

Tämä toimii hyvin kausipaikalla, kun vaunua lämmitetään sähköllä. Tällä hetkellä siis emme voi 12 voltilla pumppua pyörittää, ilman johdon takaisin laittamista. Tulevan kauden jälkeen pumpulle menevään 12V johtoon on kuitenkin tarkoitus asentaa kytkin, jolloin tuokin homma helpottuu.