karavaanari.info -karavaanarin matkailuajoneuvo ja caravan harrastus keskustelufoorumi

Karavaanarin keskustelut => Karavaanarin keskustelupalsta => Aiheen aloitti: HL - 24.10.2007, 21:23:30

Otsikko: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: HL - 24.10.2007, 21:23:30
Moi,

Nyt tarvitaan kokemusperäisiä vinkkejä talven varalta. 0 talven kokemuksella vaunun kanssa kaikki perusjututkin on tervetulleita. Mahtaako tällä foorumilla olla kokoelmaa vinkeistä? En ainakaan nopealla haulla löytäny. Eli siis seuraavaa:

- Mitä pitää tehdä jätettäessä vaunu "kylmäksi"? Tietysti käyttövesiputket tyhjäksi. Pitääkö laittaa joku kosteudenpoistaja/imijä sisään?
- Tarviiko kaasuvehkeille tehdä mitään?
- Pitääkö vaunussa pitää peruslämpöä? Jos kyllä niin paljonko?
- Sääsuoja lienee hyväksi (tallissa tai katoksessa tai pressuteltassa)?
- Mitäs jos keskellä pakkasia ottaa vaunun käyttöön? Vetästäänkö vaan pullo kiinni tai sähköpatruuna päälle...

Matkaaja 8004:n kanssa pulataan...siis ekaa vuotta. Jostainhan on aloitettava ???

-H
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: raaka - 24.10.2007, 22:32:14
Paras pikka vaunulle, jota ei käytetä talvella, on sisätiloissa tallissa tai vastaavassa. Vaikka kylläkin ne on tarkoitettu ulkokäyttöön. Jonkinlainen pressuteltta tai vastaava, jos lumen luonti mahdollisuutta katolta ei ole. Ilmankiertoa ei saa tukkia, kosteuden kerääjä hyvä ratkaisu pitää vain käydä välillä tyhjentämässä.
Kaasulaitteille ei tarvi tehdä sen kummempaa ja jos otat käyttöön ei kun pullo kiinni ja sähköt seinään niin kylmä lähtee ja vaunu lämpenee.
Säilytyksen aikana patjat ja istuintyynyt kannattaa vaikka nostaa pois paikoiltaan tai viedä sisään. Tietysti myös ruokatarpeet  pois vaunusta.
Peruslämmösta ollaan kahtamieltä, mutta jos on mahdollista niin n.200w lämpö ilmeisesti riittävää, mutta ilmeisen vaikea toteuttaa kun sen tehoista lämmitintä ei liene, vain sähköinen lattialämmitys.
Kauspaikoillahan vaunut on ilman lämpöä ja monesti niissä käydään 1-2 kertaa/kk ja silloin lämmitys päällä perjantai puolipäivästä sunnuntai iltapäivään. Joten ei kai vaunun selviytyminen talvesta lopulta vaadi suuria toimenpiteitä, kunhan lumikuormaa ei kerry katolle. 
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Megaman - 25.10.2007, 01:32:44
Akku kannattaa ladata täyteen (tarkista myös nestepinnat)ja kaapelit irti.Ja ainakin kerran kannattaa akku ladata talven aikana.

Jääkaappia ei sovi myöskään unohtaa,eli kunnolla pinnat puhtaaksi ja ovi raolleen,muuten homehtuu.Meillä jääkaapista irrotellaan kaikki irtoavat hyllyt ja ritilät ja pestään koneessa.Samoin keittiön tasot ja ruokapöytä kannattaa kunnolla jynssätä,ettei home saa alustaa menestyä.

Kosteudenkerääjälle täältä myös äänet. +++++

Sammuttimenkin voi viedä sisälle tasaisempiin olosuhteisiin.Jos pakkasilla lyö lämmöt päälle,alkaa jäinen sammutin kummasti hikoilemaan... :D

Tallat lienee syytä myös laskea alas (elleivät jo ole) ja käsijarrua ei kannattane jättää myöskään päälle.Peltivanteille tulee sumutettua kevyesti jotain voitelusprayta,etteivät keväällä ala kukkimaan.

Vaunun lukot myös renaa usein pakkasilla,joten ennakoiva voitelu saattaa säästää pieniltä harmeilta,kun pyrkii vaunulle talvella.

Varsinkin vanhemmille vaunuille,toki myös uudemmille,säilytys katoksen tai pressutallin alla antaa ihan eri lähtökohdat kuin suoraan taivasalla.
Edellinen LMC -88 mallia sai vettä etuseinästään sisälle kevättalvella,kun lumet alkoi sulaa... :-[
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: ose - 25.10.2007, 09:08:05
Ulkona vaunua säilytettäessä kannattaa vaunu jättää tarkoituksellisesti vinoon että sulanut lumi ja vesi valuu katolta pois eikä riko luukkuja tms eikä seisova vesi pyri saumoista sisään. Antenni kannattaa nostaa vähän ala-asennosta ylöspäin tai ottaa kokonaan pois ja tukkia antennin reikä. Jopa viime talven lumilla antenni oli lumen seassa ja lumen luonti katolta vaikeaa. Jalkojen, pyörien ja tukipyörän alle niin paljon talloja etteivät jäädy maahan kiinni. Kosteudenkerääjälle täältäkin pisteet, kuukauden oli ollut vaunussa tänä syksynä ja siinä oli desitolkulla vettä kun eilen tyhjensin.
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: stento_z - 25.10.2007, 12:39:25
Vesisäiliöt tietysti tyhjennetään mutta miten veden saa pois putkista.Paineilmalla? vai onkohan jotain muitakin temppuja :-\
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: raaka - 25.10.2007, 23:50:06
Lukekaas mitä SFC turvaohjeiden loppupuolella sanotaan lisälämmittimistä http://www.karavaanarit.fi/karavaanimatkailu/turvaopas/turvallinen_leiriytyminen/sahkoturvallisuus/
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: 88k5 - 26.10.2007, 11:39:03
Paljon ohjeita on jo tullut, mutta näitä ei kait kukaan maininnut; EDIT: Olihan ainakin osittain

Muista siivota vaunu hyvin! Varsinkin, jos säilyttää ladossa - homeitiöitä löytyy aina, vaikka olisi kuinka tuuletettuva. Kunnon kloritti pesu tapeteille ja ruokakaapeille.
Mitään orgaanista (murusia tai edes puhtaita astioita) ei kannata jättää - täällä maaseudulla aina ulkosäilytyksessä kiusana on pienet hiiret, jotka tunkevat sisään lattian korvausilma-aukoista rikkoen muoviset verkot.. ja kaikki paperi, lehdet ja servetit kelpaavat talvipesätarpeiksi  >:(

Toisaalta, jos ei jätä tukijalkoja alas, onpahan hiirten ja muurahaisten reitti vähän haasteellisempi 8)

Akun suhteen suosittelisin sen irroittamista ja viemistä sellaiseen tilaan (jos on), jossa mm. lataaminen 2..3 kertaa talven aikana onnistuisi - lämmintä hupiakkua on tullut käytettyä käynnistyksen apuakkuna (eikä ole särkynyt) ;D

Ja noista katon lumista vielä, että ennen kaikkea kannattaa varmistaa kattoluukkujen alareunat eivät ole lumen/jään peittämiä, koska tuolloin ilmanvaihto vaunussa tyrehtyy suurelta osin.
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Skela - 26.10.2007, 21:53:15
Ja noista katon lumista vielä, että ennen kaikkea kannattaa varmistaa kattoluukkujen alareunat eivät ole lumen/jään peittämiä, koska tuolloin ilmanvaihto vaunussa tyrehtyy suurelta osin.

Helppo apu tähän ongelmaan on tehdä  n. 50 cm korkea 'piippu' (yhden) kattoluukun ympärille.  Piipun on oltava lähes tiivis kattoa vasten ja siinä on oltava katto, joka estää lumen kerääntymisen piipun sisään, mutta ei estä ilman vapaata kiertoa.  talvisäilytyksessä kattoikkuna 'piipun' siisällä jätetään reilusti raolleen.

Piippu estää lumen ja JÄÄN kerääntymisen (yhden) kattoikkunan ympärille, mutta mahdollistaa ilman vapaan poistumisen vaunusta.

Jotta 'piippu' toimii, on varmistettava, että ilma pääsee siänn vaunnun sen lattiassa olevista aukoista.  Lumen e saa antaa tukkia vaunun sivuja alhaalta.

Piippu varmistaa siis ilman kierron vaunussa kaikissa olosuhteissa.

VAROITUS: vaunun katto ei kestä yletöntä lumikuormaa, joten lumi on poistettava katolta ajoittain.

En ota kunniaa ideasta itselleni. Se esiteltiin jokin vuosi sitten karavaanari lehdessä ja olen käyttänyt 'piippua' siitä lähtien.  Siitä lähtien lumet on tarvinnut pudottaa katolta noin kerran talvessa joskus kevät talvella.

uskon, että tuollainen piippu olisi oiva apu myös laskettelukeskuksissa ja muualla talviasutuissa vaunuissa.
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Rokker - 26.10.2007, 22:34:43
"Kuivapallolle" pisteet myös täältä.

Talviasutuista ja katto"savupiipulla" (Alde) varustetuissa vaunuissa kannattaa myös muistaa asentaa/asennuttaa jatkoputki savupiippuun. Alden jatke maksaa noin 50€.

En muista oliko siitä jo juttua, mutta katon puhdistuksessa kannattaa käyttää varusteina pitkävartista harjaa tai lastaa sekä _A-tikkaita_. Tavallisilla tikkailla saattaa saada vaurioita tai jälkiä vaunun/auton kylkiin ja/tai reunalistoihin! Katon vahaaminen helpottaa lumien puhdistamista.

Rokk Oon !
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: dorotea - 27.10.2007, 17:33:31
Itse pidän parhaimpana tapana pitää vaunussa peruslämpöä +7° - +9° koko talven ajan. Myös kun lähtee välillä reissulle on kaikki paikat valmiiksi lämpimänä. Ei tarvitse kuin lisätä lämpöä, että saadaan asumislämpö vaunuun.
Ei ole ollut kosteusongelmia, eikä muutakaan.
Tämän lämmön pidän 2 kW:n patruunalla ja kustannuksia se tuo talven loka-huhtikuun välisenä aikana noin 200-220€. Ts. noin 30€/kk. Mielestäni se on pieni kustannuserä saavutettuun hyötyyn nähden. Ei tarvitse mitään kuivapalloja tms. kosteudenkerääjiä ja niiden kanssa pelaamista. Ja ne kun eivät ole läheskään varmoja toiminnoiltaan.
Mutta tietenkin jokainen tekee parhaaksi katsomallaan tavalla. Tämä on vain henkilökohtainen mielipiteeni.  :D
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Rokker - 27.10.2007, 20:06:52
Minullakin on vaunu koko talven sähkölämmityksellä ja silti "kuivauspallo". Kuivaimeen kerääntyy kyllä vettä ympäri vuoden eikä pelkästään talvella.

Rokk Oon !
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Kare - 27.10.2007, 20:13:22
Mää olen pitäny nyt parina talvena lattialämmön vaunussa päällä, (~180W) ja hyvin on pysyny kuivana tääl kosteella rannikolla. Aika usein käydään vaunulla yöpymässä, eikä yhtään hikoile lämmityksen alussa, niinkuin ennen.
Säiliöt tietenkin pitää lähtiessä tyhjentää, putkistot oon tyhjänny senverran ko pumppu työntää ja jättäny hanat auki.

Tämähän ei tietenkään ole ohje, vaan näin meillä eletään...
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Ossi66 - 27.10.2007, 20:21:28
Kertoilkaapas hiukan lisää tuosta kuivauspallosta.
Miten usein se on vähintään tyhjennettävä? Meidän "pikkunen" talvehtii 23km päässä kotipihalta, joten hänellä ei tule käytyä "kylässä" kuin muutaman kerran talvessa. Tohtiiko pallon jättää "pyyntiin" esim, 2kk ajaksi?
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: raaka - 28.10.2007, 18:31:52
Käytän Bilteman kosteudenkerääjää, sellaista muovi astiaa jonka yläossa on ritilällä oleva paikka pussille jossa on jotain ainetta. Tyhjennän astiat (2 kpl) käydessäni vaunulla joka toinen viikko ja vaihdan pussit 3-4 kertaa vuodessa, ovat siis käytössä ympäri vuoden. Vettä noissa astioissa on parin viikon jaksoissa 0mm-4cm, tänä syksynä on vettä kerääntynyt yllättävän paljon.
Olen käyttänyt näitä jo 5 vuotta ja jatkan edelleen, sillä kai se kerääntyvä vesi on jostain poissa.
Jotkut käyttävät kissan hiekkaa, sitä kristallikiteistä joka lienee samaa ainetta ja kuivaavat hiekan, jolloin imukyky palautuu.
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Ossi66 - 28.10.2007, 18:40:52
Joo,
Meilläkin käytössä Rainbown kristallinkirkas kissanhiekka eli silikageelikiteet, mutta nehän ei ime talvessa kuin muutaman sata grammaa. Näiden juttujen perusteella Bilteman kosteuskerääjä olisi ylivoimainen silikaan verrattuna.
Pitääpä tiistaina ohiajaessa poiketa Kempeleen Biltemassa ostamassa pari kosteuskerääjää. Pitää laittaa ne ensin vaikka vatiin tai ämpäriin, niin ei tuu vahinkoa jos tulvii yli.

Juttujen perusteella noita kannattaisi käyttää kesälläkin esim. vaunun WC:ssä, jolloin varmasti pyyhkeet ja uimakamppeetkin kuivuisi paremmin.
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: 88k5 - 29.10.2007, 16:36:49
Muistaakseni aiemmalla etuteltan -palstalla jotkut kemistit (/ "kemistit") kertoivat silikageelin, natriumklorodin (mm. merisuolan)  ja kalsiumkloridi (mm. tiesuolan, Biltema kosteuskerääjä) eroja...
EDIT: aihe tässä; http://shop.karavaanarit.fi/etuteltan_puheet/etuteltan_puheet/avoin_keskustelu/?num=178746

Muistaakseni selitys oli, että muutkuin kalsiumkloridi pystyi sitomaan vettä vain tilavuuden / painonsa suhteen melkein 1:1. Kun taas kalsiumkloridi pystyi siihen moninkertaisesti  ::) Kemiallinen/fysikaalinen reaktio on kait niissä erilaiset.
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: AR - 29.10.2007, 19:01:26
Katselin Biltema Onlinen sivuja enkä löytänyt kosteudenpoistajaa valikoimasta. Haulla tuli pari tuotetta ja täyttöpakkaus, mutta olivat poistuneet valikoimasta. Tietääkö joku että onkohan niitä vielä saatavana ja millä tuotenumerolla?
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Janos - 29.10.2007, 19:43:31
Aika kova hinta muuten noilla kuivaimien täyttöpakkauksilla. Mutta rautakaupasta saa maantiesuolaa (eli sitä samaa kalsiumkloridia kuin kuivaimen pussissa) 25kg säkin aika edullisesti. Siitä riittää moneksi vuodeksi - kunhan säilyttää tiiviisti  ;D
t. Janos
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Ossi66 - 29.10.2007, 19:47:29
Katselin Biltema Onlinen sivuja enkä löytänyt kosteudenpoistajaa valikoimasta. Haulla tuli pari tuotetta ja täyttöpakkaus, mutta olivat poistuneet valikoimasta. Tietääkö joku että onkohan niitä vielä saatavana ja millä tuotenumerolla?

Edellinen oli jokin huurrespray  ???

Kosteussyöjä löytyy netistä Kemikaalit-> Kodinkemikaalit

KOSTEUDENSYÖJÄ Tuotenro 36373 5,90 €
KOSTEUDENSYÖJÄ Tuotenro 36374 8,90 €
TÄYTTÖPUSSI KOSTEUDENSYÖJÄÄN, 3 PUSSIA Tuotenro 36375 5,90 €

Toivottavasti löytyy vielä kaupastakin.
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: 88k5 - 29.10.2007, 19:53:12
Tossa: http://tinyurl.com/2ynzdg
Meniköhän "tiukkis" oikeaan url'iin ;D
(http://www.biltema.fi/osteri/data/Kuvat/36_314iso.jpg)
HUURRESPRAY (http://)

Kyse oli kait näistä, jotka tuntuvat omien kokemusten mukaan toimivan (=pyttyyn jää paljon vettä) ::)

(http://www.biltema.fi/osteri/data/Kuvat/36_373iso.jpg)
KOSTEUDENSYÖJÄ (http://www.biltema.fi/osteri/osteri.cgi?sivu=skriptisivut/index_kauppa.htm&linkki=36373.htm&tuote=36373&ryhmaid=67)

(http://www.biltema.fi/osteri/data/Kuvat/36_375iso.jpg)
TÄYTTÖPUSSI KOSTEUDENSYÖJÄÄN, 3 PUSSIA (http://www.biltema.fi/osteri/osteri.cgi?sivu=skriptisivut/index_kauppa.htm&linkki=36375.htm&tuote=36375&ryhmaid=67)

EDIT; omatkin linkit pukkas "jääkukkasparyhy"  :D
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Knaus-90 - 29.10.2007, 20:05:07
Oikea on osoite ainaskin täällä. ;D
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Laulaja - 29.10.2007, 21:20:17
Bilteman hinta tuntuu kohtuulliselta.  Ostin juuri täyttöpussin Robin Hood -nimisestä "halpakaupasta" ja maksoi 8,30 €/kpl.  Edellinen erä oli maksanut vielä 5,30 €.  Maltillisia nämä Eu:n aikaiset korotukset!
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: niksu - 15.07.2009, 22:54:01
Rupesin kanssa keskellä kesää miettii talven tuloa..Itellä ei ole aikaisempaa kokemusta vaunusta.Autosta vähän enemmän.Esim siinä oli vesilinjassa joku automaatti venttiili joka heitti vedet pihalle....Miten tyhjennys tapahtuu kunnolla vanhaan kalustoon?
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: JeanS - 16.07.2009, 07:41:15
Lainaus
Miten tyhjennys tapahtuu kunnolla vanhaan kalustoon?

Itse olen tyhjentänyt seuraavasti:
 -Vesisäiliö hanojen kautta tyhjäksi (ei ole pohjaproppua tässä mallissa).
- Sulkuventtiili varaajalta auki (pumppu käy ja avittaa tyhjenemistä)
- Sulkuventtiili pumpun vierestä (säiliön päästä) auki, siten että pumppu käy edelleen.
- Kaikki hanat auki yksitellen, ja pumppu päällä edelleen.
 
Lopuksi jätän sulut ja hanat auki, sekä kuivaan säiliön puhtaalla talouspaperilla. Kannattaa muistaa, että ennen kuin säiliöön käsiään työntää ,niin erityisen hyvin pesty ja putsattu, ihan kyynärpäähän asti. Tämä siksi, että ei mene turhia pöpöjä vesijärjestelmään, koska käytämme sitä juomavetenä taas seuraavalla kaudella.

Niin ja se mahdollinen vesi joka jää putkistoihin on konservoitu Micropur vedensäilöntäaineella, joten ne putket eivät limaannu, vaikka sinne hieman vettä jäisikin. Ja kun kaikki hanat ja sulut on auki ,niin ei kyllä pitäisi hajota tuosta vesimäärästä pakkasillakaan.
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: jääkarhu - 16.07.2009, 10:36:21
Lainaus
Miten tyhjennys tapahtuu kunnolla vanhaan kalustoon?

Itse olen tyhjentänyt seuraavasti:
 -Vesisäiliö hanojen kautta tyhjäksi (ei ole pohjaproppua tässä mallissa).
- Sulkuventtiili varaajalta auki (pumppu käy ja avittaa tyhjenemistä)
- Sulkuventtiili pumpun vierestä (säiliön päästä) auki, siten että pumppu käy edelleen.
- Kaikki hanat auki yksitellen, ja pumppu päällä edelleen.
 
Lopuksi jätän sulut ja hanat auki, sekä kuivaan säiliön puhtaalla talouspaperilla. Kannattaa muistaa, että ennen kuin säiliöön käsiään työntää ,niin erityisen hyvin pesty ja putsattu, ihan kyynärpäähän asti. Tämä siksi, että ei mene turhia pöpöjä vesijärjestelmään, koska käytämme sitä juomavetenä taas seuraavalla kaudella.

Niin ja se mahdollinen vesi joka jää putkistoihin on konservoitu Micropur vedensäilöntäaineella, joten ne putket eivät limaannu, vaikka sinne hieman vettä jäisikin. Ja kun kaikki hanat ja sulut on auki ,niin ei kyllä pitäisi hajota tuosta vesimäärästä pakkasillakaan.


Hanoihin voi sitten vielä vedentyhjennyksen jälkeen puhaltaa. Tietty hengitysilma kannattaa etukäteen desinfioida jollain hyvällä konjakilla tai muulla tarpeeksi % olevalla aineella ;D ;D
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Ossi66 - 16.07.2009, 10:49:24
Minä otan takaiskuventtiilin irti pumpun yläpuolelta ja pistän vesi-imurin kiinni putkeen - ei jää käytännössä yhtään vettä jakotukkeja hajottamaan.
Vesipumppuhan on tarkoitettu veden pumppaamiseen - ei siten tahdo saada ilmanpainetta aikaan putkien tyhjäämiseksi.
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Laulaja - 16.07.2009, 12:37:15
Olen tähän saakka hoitanut talvisäilytyksen niin, että auto viettää sen ajan jossakin hallissa, eikä sillä ajeta. Nyt on suunnitteilla lähteä koko talvikaudeksi Ranskan eteläosaan, joten talvisäilytys hoituu siellä. Repikää siitä huumoria.  8) :D
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: dorotea - 09.09.2009, 22:16:32
Ei mulla ainakaan ole koskaan hiirulaiset menneet vaunuun talvella, vaikka myös pidän siellä peruslämpöä päällä. Tietenkin kaikkien ilmanvaihtoaukkojen täytyy olla verkoilla suojattu, (siis lattiassa) ja katon kautta ne eivät pääse sisälle.
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: iso-juuso - 10.09.2009, 08:32:26
Tietenkin kaikkien ilmanvaihtoaukkojen täytyy olla verkoilla suojattu, (siis lattiassa) ja katon kautta ne eivät pääse sisälle.

Hieman varmaan maastosta riippuen kannattaa miettiä myös tuota kattoa. Ainakin talvipukilla seisovaan purjeveneeseen (jossa kansi on neljän metrin korkeudella, ja parimetriä pystysuoraa lasikuitukylkeä kiivettävänä) on muutamina vuosina syksyllä ilmestynyt hiiriä. En keksi muuta vaihtoehtoa kuin että ovat jotenkin vieressä seisovien puiden avulla kannelle ja sitäkautta sisään päässeet.
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: dorotea - 10.09.2009, 09:16:17
Vaunun katolla ei ole oikeastaan sellaista paikkaa, mistä hiiret voisivat päästä sisälle. Tietenkin kattoluukkujen on oltava kiinni ja E:luxin venttiileistä ei pääse peremmälle.
Yleisin paikka on lattiassa olevat ilmanvaihto reiät, mikäli niitä ei ole asianmukaisesti suojattu. Yleensä tehtaalla niihin laitetaan sellaiset hyttysverkkoa muistuttavat suojaukset.
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Peltopyy - 10.09.2009, 10:30:27
Radiossa taannoin joku asiantuntija kertoi, että hiirulainen pääsee livahtamaan tarvittaessa lyijykynän paksuisesta reijästä, eikä rottakaan montaa kymmentä milliä tarvitse.
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Ossi66 - 10.09.2009, 11:31:56
Hiiren "vartalo" menee samasta reiästä mistä pääkin.
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: dorotea - 10.09.2009, 13:19:14
Radiossa taannoin joku asiantuntija kertoi, että hiirulainen pääsee livahtamaan tarvittaessa lyijykynän paksuisesta reijästä, eikä rottakaan montaa kymmentä milliä tarvitse.
Hiiren "vartalo" menee samasta reiästä mistä pääkin.

Näin on, mistä pää mahtuu loputkin tulee perässä. Toki lyijykynän paksuus on noin 8mm. ja hiiren pää on kyllä isompi, että ei se ihan sen kokoisesta reiästä tule. ;D
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Kare - 10.09.2009, 15:37:11
Radiossa taannoin joku asiantuntija kertoi, että hiirulainen pääsee livahtamaan tarvittaessa lyijykynän paksuisesta reijästä, eikä rottakaan montaa kymmentä milliä tarvitse.
Hiiren "vartalo" menee samasta reiästä mistä pääkin.

Näin on, mistä pää mahtuu loputkin tulee perässä. Toki lyijykynän paksuus on noin 8mm. ja hiiren pää on kyllä isompi, että ei se ihan sen kokoisesta reiästä tule. ;D

Terve!
 
Tuolta tietoa hiiristä. http://fi.wikipedia.org/wiki/Kotihiiri
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Mersuveturi - 10.09.2009, 18:50:08
En niin noista hiiristä tiedä mutta meillä muurahaiset hyökkäs vaunuun talven loppupuolella kun maa alkoi sulaa tietty asia erikseen että onko maa otollista muurahaisille ...
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: dorotea - 10.09.2009, 19:13:02
Ne murkut tahtovat täälläkin olla pieni vaiva. Raidin jauhetta täytyy aina välillä ripotella jalkojen ja pyörien ympärille. Myös ympärille maahan olen levittänyt nestemäistä myrkkyä. Onneksi ovat kurissa pysyneet.
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Mersuveturi - 10.09.2009, 19:15:45
Huhtikuussa otettiin taas vaunu oikeeseen käyttöön kun päästiin tympeeltä alueelta parempaan ja armeija kusiaisia oli mukana vaan on ne tapettu ja vissiin kaikki muukin 11km säteellä ...  8)
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Yrjö Tapola - 11.09.2009, 10:38:06
   Väsäsin viime talveksi kattoluukkua isomman puolimetrisen katollisen piipun, jotta lumi ei estä ilmankiertoa.
"Onneksi" pikku kotieläimet(hiiret+murkut) tulevat, toistaiseksi vain taloon lämmittelemään.
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: dorotea - 11.09.2009, 12:04:50
Ei mulla ainakaan ole koskaan hiirulaiset menneet vaunuun talvella, vaikka myös pidän siellä peruslämpöä päällä. Tietenkin kaikkien ilmanvaihtoaukkojen täytyy olla verkoilla suojattu, (siis lattiassa) ja katon kautta ne eivät pääse sisälle.
Vaunun oston yhteydessä en saanut mitään "käyttäjän käsikirjaa", josta selviäisi missä on kaikki ilmanvaihtoaukot. Onko asuntovaunuihin opasta olemassakaan? Onkohan esim pohjassa sellaisia aukkoja, josta hiiri pääsisi sisään?
Minulla on jalka kuusi viikkoa kipsissä, toinen viikko vasta menossa. Onneksi ei vielä ole niin kylmiä öitä, että hiiret pyrikisivät sisälle. Myydäänkö jotain valmiita verkkosuojia ilmanvaihtoaukkojen eteen, vai pitääkö jotenkin itse tehdä ja asentaa ne paikoilleen?
Kiitos kovasti neuvoista. Minulla on ensimmäinen talvi edessä vaunun kanssa, joten olen kiitollinen, kun saan teiltä neuvoja, ettei sitten minun tyhmästä päästä joudu turhan paljon kärsimään ja keväällä todeta, että olisi pitänyt....... :)
Eilen kävin Motonetissä hakemassa samanlaista "karavaanarikaapelia" kuin joku  oli löytänyt ja vielä edulliseen hintaan 44,50 €. Ei ollut Porin Motonetissä vastaavanlaista myytävänä, sitäpaitsi ei siellä ollut minkäänlaista tällä hetkellä.

Kyllä vaunussa ehdottomasti pitäisi käyttöohjekirja olla. Omassa on 54 sivuinen ruotsinkielinen ja 58 sivuinen suomenkielinen opas. Ja kuten kuvasta näkyy, sitä on käytetty vuosien aikana.

Täytyy vaunun pohjassa olla ilmanvaihtoaukot ja yleensä niissä on tehtaalla laitetut verkot, ainakin pitäisi olla. Varsinaisesti erikseen sellaisia ei myydä, mutta jos sellaisia ei siellä ole, niin on syytä tehdä vaikka hyttysverkosta sellaiset.
Ainoa tapa millä sen voi todeta on konttaaminen vaunun alle ja katsomalla mainitut aukot, että ovat asianmukaisesti suojattu. Hiiret vaunussa eivät ole mukavia tuttavuuksia. Niille kun kelpaa melkein kaikki syötäväksi. Sähköjohdot, tekstiilit jne.
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: 88k5 - 11.09.2009, 12:37:51

Täytyy vaunun pohjassa olla ilmanvaihtoaukot ja yleensä niissä on tehtaalla laitetut verkot, ainakin pitäisi olla. Varsinaisesti erikseen sellaisia ei myydä, mutta jos sellaisia ei siellä ole, niin on syytä tehdä vaikka hyttysverkosta sellaiset.
Ainoa tapa millä sen voi todeta on konttaaminen vaunun alle ja katsomalla mainitut aukot, että ovat asianmukaisesti suojattu. Hiiret vaunussa eivät ole mukavia tuttavuuksia. Niille kun kelpaa melkein kaikki syötäväksi. Sähköjohdot, tekstiilit jne.

Tähän vielä lisäisin, että hyttysverkko pitää olla metallinen - muovisesta osaavat tulla läpi, kun "kutsumus" on kova.
Nimim. "kokemusta on"  ;)
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: dorotea - 11.09.2009, 12:42:07
Hyvä täsmennys, metallinen hidastaa ja vaikeuttaa paljon enemmän läpi pääsyä. ;D
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Ossi66 - 11.09.2009, 13:18:35
Hyttysverkko on tyhjää parempi, mutta ei se muoviverkko sisäänpyrkijää paljoa hidasta - tiheää teräsverkkoa pala ja liimamassalla pohjaan kiinni, niin ei hiiret hypi pöydälle.
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Peltopyy - 11.09.2009, 13:44:28
Hyttysverkon tiheydessä alkaa olla jo reijän ja langanvahvuuden suhde (verkosta riippuen) sitä luokkaa, että se saattaa vaikuttaa jo tuulettuvuuteen, kun pienentää jopa puolella ilmareiän kokonaispinta-alaa.
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: dorotea - 11.09.2009, 14:01:48
On totta, että se pienentää reiän läpivirtaavuutta noin 50%. Siksi on tärkeää, että tehtaalla laitetut verkot reikiin ovat laskettu oikeaksi suhteessa reiän kokoon.
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: vaunuohjus - 14.09.2009, 07:57:02
Kaupasta on saatavilla jyrsijäverkkoa joka on tarkoitettu talojen ulkovuorausten ja sokkelin välisen tuuletusraon tukkimiseen.
Reikäkoko on noin 5mm. Leveys noin 30-40cm ja eri metrimääriä saatavissa. Ei ole kovinkaan kallista. Helppo leikata vaikka saksilla.

Tuolla saapi hiirenpitävät hyvin tuulettuvat ritilät aikaiseksi.

Samalla kannattaa laittaa myös taloonsa ulkovuorauksen tuuuletusrakoihin niin lakkaa hiirten juhlat vintillä.
Asumme maalla ja ongelma oli joka syksyinen kun vintillä vilisti kymmeniä hiiriä....räpsää sai tyhjentää harvase päivä.
Nyt verkon asennuksen jälkeen vintillä on ollut hiljaista ja räpsät säilyneet tyhjillään.


Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: jkaija - 04.10.2009, 15:32:56
Moro,
Mitä mieltä olette Hong-Kong:n myymästä pressutallista (kuva liitteennä).
Olisiko joku käynnyt tutustumassa kyseiseen talliin, onko se ihan pressua vai jotain halpaa muovia, kestääköhän se suomen talven jne.. ?
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: ihaa - 04.10.2009, 15:46:46
Välttäisin ostamasta noita halpoja telttoja, ostettiin kolme vuotta sitten k-raudasta 199 eurolla 6 x 3 x 2.5 metrinen kiinalainen teltta jossa päädyt, sivut ja kattopressu oli erilliset niin eikö tuon jo saanut purkaa seuraavana keväänä.

Investoi suoraan yhtenäisellä pressulla tehtyyn telttaan, maksaa ehkä pari kolme kertaa enemmän mutta ainakin meillä on vielä kestänyt etuoven kiinnitysrenkaita lukuun ottamatta.

Kannattaa huomioida sitä pressukankaan neliöpainoa, laadukkaissa se on luokkaa 500 g/m2.

Edit: se olikin juuri tuollainen teltta, jostain kumman syystä kommunikaattori ei näyttänyt vastatessani kuvaa ollenkaan.
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: JeanS - 04.10.2009, 15:50:32
Moro,
Mitä mieltä olette Hong-Kong:n myymästä pressutallista (kuva liitteennä).
Olisiko joku käynnyt tutustumassa kyseiseen talliin, onko se ihan pressua vai jotain halpaa muovia, kestääköhän se suomen talven jne.. ?


Kuvan mukaan näyttäisi puuttuvan harjalta "kattotuolin" vahvistavat vaakaputket,  sekä pysty tolpat yhdistävät  vaakaputket.

Pressu on varmaan jotain kevytpeite tyyppisstä 180g/m2 tai 200g/m2 olevaa tavaraa. Kesätänee pari kolme vuotta (ehkä).

Itsellä on pihassa hieman vastaava, mutta isompi (K=3.5 L=3.5 P=7.5). Myyvät tätä isompaa alanliikkeissä Caravantalli nimellä. Itse ostin Lahdenpörssistä (Puuilo nykyään), ja hinta oli 295€.
Ei tuo mikään pihan komistus ole, eikä varmasti ikuinenkaan, mutta säilyyhän tuossa auto/vaunu puhtaampana.
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Peltopyy - 04.10.2009, 16:23:03
Kuvan mallin kaltaisen teltan lankomies osti veneelleen, en tiedä onko se juuri täsmälleen sama. Vesi ja lumi tuppasi muodostamaan ISOJA pusseja, ennenkuin siihen laittoi lautatavarasta "kattoruoteet". Lisäksi teltat on yleensä pienempiä, kuin mitat antaa olettaa, koska max korkeus on mitattu harjalle, ja räystäällä korkeutta on huomattavasti vähemmän, ja oviaukko voi olla huomattavan matala/kapea.
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Yrjö Tapola - 10.11.2009, 17:40:15
   Viikonloppuna nostin kattoluukun suojaksi puoli metriä korkean hatullisen "piipun".Nyt ei lumi estä ilmankiertoa vaunussa,  saa olla kattoluukku reilusti auki. Suosittelisin kaikille jotka ei aina alle 20 cm lumia viitsi poistaa.
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Onneva - 10.11.2009, 21:52:44
Ankkuroitko piipun jotenkin? Ettei talvimyrskyt vie mennessään tai kaada tötteröä?
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Yrjö Tapola - 11.11.2009, 08:15:10
On senverran painoa, ja on enimmäkseen kuitenkin pyöreää ilmastointikanavaa, että ei viimetalvena vienyt.Kai sen lähistöltä löytää jos putoaisikin.
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: niksu - 25.01.2010, 09:17:00
http://www.youtube.com/watch?v=6f5ByjQgU4o

Ei se niin helppoa talliin talveksi laittaa.....
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: jta257 - 25.01.2010, 09:41:34
 ;D ;D Hommat hanskassa ja hanskat hukassa....
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Fordsonmies - 25.01.2010, 10:34:22
Moro,
Mitä mieltä olette Hong-Kong:n myymästä pressutallista (kuva liitteennä).
Olisiko joku käynnyt tutustumassa kyseiseen talliin, onko se ihan pressua vai jotain halpaa muovia, kestääköhän se suomen talven jne.. ?


Kuuraa muodostuu kattoon paksusti, ja tippuu vetenä vaunun/auton katolle,
omani poistin käytöstä, mielestäni ei hyvä, tilalle rakensin avokatoksen peltikatteella.
Vaatii myös aluskatteen ;)
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: vaunuohjus - 25.01.2010, 23:06:49
Tää malli avokatoksesta on toiminut hyvin tähän asti...sivuille vähän tulee kuuraa mutta autonkatto pysyy lumettomana.
Autossa on hellpo käydä ja lastata.

http://karavaanari.info/index.php?PHPSESSID=dl9vkp8bipcottflsl2qom1q26&topic=5938.0

Hieman kalliimpi kuin teltta mutta myös kestävämpi. Katolla 10v takuu. Polykarbonaattikennoa josta tehdään kasvihuoneet.

Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Ipsu - 23.03.2010, 22:38:22
Sanotaanko että EI NÄIN 

Ei ole oma vaunu, niin kehtaa laittaa kuviakin..;D
(Kuvan laatu ei kovin ihmeellinen kännykällä otettaessa..)

(http://i51.photobucket.com/albums/f375/Ipsu2/Image2.jpg)
(http://i51.photobucket.com/albums/f375/Ipsu2/Image3.jpg)
(http://i51.photobucket.com/albums/f375/Ipsu2/Image4.jpg)

(http://i51.photobucket.com/albums/f375/Ipsu2/Image1.jpg)

Ja tälläset pienet jääpuikot siitä irtos..

(http://i51.photobucket.com/albums/f375/Ipsu2/Image5.jpg)

Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Pekka K - 15.11.2010, 14:57:03
Tuli haettua Agrimarketista tuommoinen kosteudenpoistajan "täyttöpakkaus".

http://www.agrimarket.fi/Maatalous_ja_Elaimet/Maatalouskemikaalit/Suolat/Tiesuola_Kalsiumkloridi_25_kg/

Pistelin tavaran säkistä neljään omasta varastosta löytyneeseen huuhdeltuihin lasinpesuneste kanistereihin. Jotain 4-5 kiloa meni aina yhteen kanisteriin. Loput leipomolta saatuun tiiviskantiseen 10 litran "hillosankkoon".
Tavara on hyvin juoksevaa, meni mäntysuopa purkista tehdystä tratista kakostelematta läpi.
Ja jos hieman lipsahti ohi tratista ei harmittanut kun homman teki ulkona.
Kun saan vielä pari kanisteria niin siirrän lopunkin tavaran hillosankosta kanistereihin.
Luulisin nyt säilyvän pitemmänkin ajan, kun on tiiviit korkit astioissa.
Kanisterissa on sitten helppo kuljetella mukana ja annostella kerääjään.
Tietenkin kerääjän täyttö kannattaa tehdä ulkona, niin säästyy matto pyykiltä.
 Ainakin minun kädet on selvinpäinkin sen verta epävakaat että mitään riskiä en uskalla itse ottaa.
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Lewoton - 15.11.2010, 18:13:20
Entä missä kaupunkilaiset ylipäätään säilyttävät matkailu- ja retkeilyautojaan talvisin? Kadulla ei viitsi pitää eikä kesämökkiä ole. Maksulliset tallitkaan eivät ole kovin halpoja. Onko mahdollista pientä maksua vastaan saada ajomökkiä pysäköidyksi aidatulle alueelle, vaikka taivasalle? Onko tällaisia karavaanareiden talviparkkialueita olemassa pääkaupunkiseudulla?
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: vesako - 15.11.2010, 18:23:26
Entä missä kaupunkilaiset ylipäätään säilyttävät matkailu- ja retkeilyautojaan talvisin? Kadulla ei viitsi pitää eikä kesämökkiä ole. Maksulliset tallitkaan eivät ole kovin halpoja. Onko mahdollista pientä maksua vastaan saada ajomökkiä pysäköidyksi aidatulle alueelle, vaikka taivasalle? Onko tällaisia karavaanareiden talviparkkialueita olemassa pääkaupunkiseudulla?

Olen jotenkin muistelevani että jossain
kirjoituksessa täällä joku mainitsi nimen
Laiska-Lassi.

Siellä saattaa olla palvelua tarjolla?
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Kimi - 15.11.2010, 18:38:43
Q-Park Vallilassa on varteenotettava paikka. Lämmin paikoitustila ylätasanteella ja ainakin viime talvena kohtuu hintainen, kymppejä kuukaudessa. Nimenomaan sesonkiseisottaminen on kohtuuhintaista ja autoa ei saisi liikutella kauden aikana, eikä siellä myöskään saa tehdä töitä. Painorajoitus taitaa olla 3000kg/ ajoneuvo.
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Rimoristi86 - 22.01.2011, 01:18:38
Riihimäellä on mielestäni suhteellisen halpaa varastointia: http://www.hati.fi/
-------------
Onko jollakulla hyvää ideaa mitä teen kun auton tankkiin unohtui kesädiisselit ja ovat siellä nyt talven seissyt. Riittääkö pelkkä naftasuodattimen lämmitys kuumailmapuhaltimella? Pitääkö tota suodatinta lämmittää sitten kokoajan ja näin käyttää tankki tyhjäksi kesälaadusta?
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Viemäs - 22.01.2011, 10:01:21
Riihimäellä on mielestäni suhteellisen halpaa varastointia: http://www.hati.fi/
-------------
Onko jollakulla hyvää ideaa mitä teen kun auton tankkiin unohtui kesädiisselit ja ovat siellä nyt talven seissyt. Riittääkö pelkkä naftasuodattimen lämmitys kuumailmapuhaltimella? Pitääkö tota suodatinta lämmittää sitten kokoajan ja näin käyttää tankki tyhjäksi kesälaadusta?
Kesä diesel suodatettavuus -15 astetta. tanki ajamalla lähes tyhjäksi ja sitten talvilaatua.
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Yrjö Tapola - 06.02.2011, 21:38:55
   Toissa vuonna kirjoitin: Viikonloppuna nostin kattoluukun suojaksi puoli metriä korkean hatullisen "piipun".Nyt ei lumi estä ilmankiertoa vaunussa,  saa olla kattoluukku reilusti auki. Suosittelisin kaikille jotka ei aina alle 20 cm lumia viitsi poistaa.
     Siitä ja kosteudenkerääjästä huolimatta, ulkoisen ilman kosteuden noustessa liki 100 %. Silloin vaunun sisäilman kosteus on n. 90 % Kun 300 W  sähköpatteri on yön päällä putoaa sisäilman kosteus alle 80 %. Pikku pakkasillahan se pysyy niissä lukemissa ihan luonnostaan, nämä suojakelit vain nostavat ulkoilman kosteutta.
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Freemanni - 06.02.2011, 23:50:31
   Toissa vuonna kirjoitin: Viikonloppuna nostin kattoluukun suojaksi puoli metriä korkean hatullisen "piipun".Nyt ei lumi estä ilmankiertoa vaunussa,  saa olla kattoluukku reilusti auki. Suosittelisin kaikille jotka ei aina alle 20 cm lumia viitsi poistaa.
     Siitä ja kosteudenkerääjästä huolimatta, ulkoisen ilman kosteuden noustessa liki 100 %. Silloin vaunun sisäilman kosteus on n. 90 % Kun 300 W  sähköpatteri on yön päällä putoaa sisäilman kosteus alle 80 %. Pikku pakkasillahan se pysyy niissä lukemissa ihan luonnostaan, nämä suojakelit vain nostavat ulkoilman kosteutta.

Toi on ihan hyvä keino pitää ilmastointia sisältä ulospäin. Tein jo vuosia sitten m- auton Hekin päälle vastaavan "tornin", mutta paljon matalemman. Panin sille pienet jalat ja ritilää 45 asteen kulmassa, minkä piti tehdä mahdolliseksi jatkuva ulostuloilman ulospääsy. Toisinaan kävin putsaamassa vain tuon ympäristön. Alla ja sivulla olevat ilman sisäänotothan eivät mihinkään tukkeudu, mutta tuosta poistopuolesta kannattaa huolehtia. Toinen mitä tein, oli Alden piipun pälle töttörö, mikä ei koskaan sallinut lumien täyttää korsteenia. Yrittänyttä ei laiteta ;D
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: hartsakoski - 07.02.2011, 09:56:00
Häpeäkseni täytyy tunnustaa että tuolla se vaunuvanhus on "pohjolan liikenteen"isossa tallissa >:(.Viikottain puhdistan lumet katolta,ja huolehdin ettei lumi kasaannu ottamaan kiinni vaunun seinään.Ei ole löytynyt paikkaa mihin viedä,eikä oikeen kaupunkialueella kehtaa kaikenlaisia viritelmiä tehdä.Aina joku ....pää on valittamassa ja ilmottelemassa johonkin instanssiin :o.
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Yrjö Tapola - 07.02.2011, 14:10:03
  Tuo "Freemanni" On saanut hyvän idean kun on tukkinut pannun piipun. Ruostuvia aineitahan on ainakin vanhemmissa pannuissa, joita sisään tupruava lumi sulaessaan ruostuttaa. Eihän se pannukaan syty jos piippu on täynnä lunta
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: retkeilijä - 13.02.2011, 15:16:14
   Lumisuojan runko on 2,5 x 5 cm rimoista. Kolme kolmiota, harja- ja räystäsrimat, metallikulmat. Säilytys autovajassa (harjaorren jatko-osat poistetaan ruuvinvääntimellä).
   Kehikko on hyvin kevyt. Se työnnetään ylös paikoilleen katonreunalistan varassa (apuna jakkara). Kevytpeite levitetään maasta käsin työntäen pitkällä rimalla (yläpäänruuvi pressun silmukoihin). Reunat kiristetään alas auton helmoihin. Päätykolmio jää avoimeksi.
   Pressun päältä lumi karistetaan riittävän usein em. rimalla (alta reunalistaan tukien). Tai helmasta nykäisten …. oops …  >:(
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: kettunen - 13.02.2011, 16:06:27
Tein tuon Yrjön idean perusteella samanlaisen....??

mutta tein tuon kattoluukun hatun 30mm foamista  kulmat liimasin  kuumaliimalla  siten että en päästänyt liimaa liian kuumaksi. alhaalta se on katossa kiinni ja yläreunassa ympäri  3 cm raot joka puolella. Hieman viisto niin valuu sulamisvesi pois.
Kestää näköjään hyvin ja voi tehdä jopa  pelkällä mattoveitsellä tai terävällä puukolla,sirkelillä sai suorat liimausta helpottavat reunat.
Päällä painona on vanhat auton kumimatot jottei tuuli vie.
Kattoluukkua voi pitää auki ja korkeuden voi tehdä sen mukaan kuinka paljon aikoo lunta katolla säilyttää.
Kevyt on ja saa paikalleen ja pois vaikka haravan varrella.
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: TomTi - 18.08.2019, 20:55:27
Onko kellään kokemuksia kosteudenkeräämisestä kissanhiekalla? Sellasen vinkin vaan kuulin eräältä karavaanarilta. Kiinnostais tietää faktaa että paljonko hiekkaa tarttis olla ja tartteeko talven aikana käydä vaihtaa uudet hiekat useinkin? Kissanhiekka kuulemma halvempaa kuin "oikeet kosteudenkerääjät".
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Ossi66 - 19.08.2019, 08:10:36
Onko kellään kokemuksia kosteudenkeräämisestä kissanhiekalla? Sellasen vinkin vaan kuulin eräältä karavaanarilta. Kiinnostais tietää faktaa että paljonko hiekkaa tarttis olla ja tartteeko talven aikana käydä vaihtaa uudet hiekat useinkin? Kissanhiekka kuulemma halvempaa kuin "oikeet kosteudenkerääjät".

Se on siis sitä kristallinkirkasta eli silica geelirakeita, joka kerää kosteutta itseensä.
Aikanaan mulla oli se jonku kilon pussi talvet vaunussa jaettuna muutamaan alumiinifoliorasiaan. Punnitsin kuivatun tavaran syksyllä ja keväällä ja muistaakseni se pystyi keräämään noin 10% kosteutta itseensä. Kosteuden kuivasin aina pois käyttämällä rasiat noin 100 asteisessa leivinuunissa kuivumassa.

Viimeiset 10 vuotta on ollut käytössä Bilteman kosteuskerääjät. Maantiesuola kerää kosteutta moninkertaisen määrän verrattuna tuohon silicageeliin.
Noita on toinen yhden pussin kerääjä ja toinen isompi kaksi pussia vetävä. Silloin menee aina talveksi yksi kolmen pussin paketti.
Tuleehan tuolle setille 15.80 perustamiskuluja eka vuodelle ja sen jälkeen 7.90 vuodessa - onhan se kallista :)
Otsikko: Vs: Ohjeita Talvisäilytykseen
Kirjoitti: Viemäs - 20.08.2019, 06:39:53
En ole ikinä käyttänyt, enkä keksi hyötyä, miksi käyttäisin?.