karavaanari.info -karavaanarin matkailuajoneuvo ja caravan harrastus keskustelufoorumi

Karavaanarin tekniikkaa => Lämmitys ja ilmastointi => Aiheen aloitti: Kimi - 12.05.2011, 00:47:45

Otsikko: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: Kimi - 12.05.2011, 00:47:45
Auton tuuletus ei toimi mielestäni tarpeeksi tehokkaasti ja suunnittelen parin korvausilma-aukon lisäämistä.

Pelkääjän istuimen takana on lyhyehkö sohva pitkittäin ja sen alla kulkee Truman lämmitysputki, putki kulkee sohvan etureunaa pitkin, yleensä korvausilma-aukot ovat reunassa lattian ja seinän yhtymäkohdan vieressä, mutta ajattelin tänne asentaa aukon lähelle lämmitysputkea, sohvan alta rako käytävälle ja ilmasola ikkunalle. Seinä vieressä oleva aukko voi mielestäni talvisin aiheuttaa vetoa, Truman putki lämmittäisi korvausilman jos läpivienti olisi sen vieressä/alla. Kuljettajan takana on pöytä ja seinän vieressä kulkee kanava taakse asti ja tässä kanavassa myös Truman putki. Tänne vastaava aennus, kanava on tuuletettu pöydän alle.

Ovi on kokonaan umpinainen ja sen alareunaan olen harkinnut säädettävää ilma-aukkoa. aukko tulisi askelsyvennykseen ja heti yläpuolella olisi Truman lämpösuutin.

Jos jotain ymmärsitte tästä niin kommentteja.  Niin ja vihjeitä mistä etsiä sopivia läpivientejä joita voi verkottaa jos eivät ole jo alunperin varustettuja verkolla.
Otsikko: Vs: Korvausilma-aukkojen suunnittelua
Kirjoitti: retkeilijä - 12.05.2011, 05:59:51
Auton tuuletus ei toimi mielestäni tarpeeksi tehokkaasti ja suunnittelen parin korvausilma-aukon lisäämistä.

Suunnittelun lähtökohta on mikä tuuletuksessa ei oikein toimi.
- huurtuuko ja mitkä ikkunat sateella tai pakkasella (ikkunoihin ulkosuojat, rullaverhot)
- onko liesituuletin ja käryääkö keittiö ja vahvat mausteet
- onko muuten tunkkainen ilma, kenties kosteusvaurio
- toimiiko suihkutilan tai vaatteiden kuivatus
- haiseeko WC, kenties kaasu

Ja mitä kannattaa tehdä
- Pelkkä tuloaukkojen lisääminen ei auta, jos poistoaukot eivät suurene vastaavasti.
- Olisiko aurinkokennoventtiili WC / suihku/kuivaus -tilassa tai vuoteen päällä riittävä?
- Lattiaan tehdyistä aukoista voi tulla pölyä, kuraa tai melua.
- Kosteuden voi tuulettaa pois … ilmalämmitys lämmittää / kuivattaa nopeasti.
- Tukkiiko ohjaamon ja oleskelutilan tiivis väliverho ilmantulon pakkasella?

Sellaisia ajatuksia
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: Kimi - 13.05.2011, 00:33:27
Ikkunat ei huurru ja ilma ei asuttaessa tunnu tunkkaiselta.
Tuulettavia kattoluukkuja on 4 kpl, eli riittävästi.
Wcssä korvausilma lattian läpi omalla läpiviennillä ja se tila toimii.

Autossa on alunperin yksi iso korvausilma-aukko ja se on jääkaappipakastimen alla paikassa johon ei pääse käsiksi. Joku on eristänyt tämän ja muutenkin autoa ajattelematta korvausilma-aukkoja. Eristeiden poistaminen auttaisi, mutta tuunaamalla saa mielestäni paremmin toimivan kokonaisuuden.

1 aukko pöydän alla olevaan koteloon. Kotelossa puhaltimella varustettu lisälämmitin joka toimii moottorin vedellä. Lisäämällä tämän viereen aukon saan puhaltimen lämmittämään raitisilmaa eikä kierrätettyä sisäilmaa, kesällä viileetä ilmaa laitteen läpi ja kun se ei ole käynnissä Truman putkisto lämmittää tilaa josta aukot ikkunan/pöydän alle.

2 aukko vastakkaiselle puolelle sohvan alle, tila samalla tavalla lämmitetty Truman putkistolla ja siitä on aukot selkänojan takaa ikkunan alle.

3 aukko sängyn jalkopäädyn alle. Tässä tilassa Truma 3402 on oma laatikkonsa joka on yläreunasta hyvin auki sängyn alla olevaan tilaan ja siitä takakulman molempien ikkunoitten alle. Truman tila on todella lämmin ja lisäämällä ilmanottoaukon Truman viereen tila viilenee, ilma liikkuu paremmin sängyn alle ja siitä ylös. Samalla Truma joka nyt käyttää miltei pelkästään kierrätettyä sisäilmaa lämmitykseen saa raitisilmaa käyttöönsä.


Läpivienteinä tulevat olemaan pyöreitä, halkaisijaltaan noin 30mm eli ei mitkään mahdottoman isot.

Huomenna (tänään) ajattelin nuo asentaa ja viikonloppuna näkee toimiiko suunnitellusti. Itse asiassa sen näkee paremmin ensi viikolla kun auto taas seisoo, pieneneekö ero ulko ja sisä ilmankosteuksien välillä.   
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: 88k5 - 13.05.2011, 10:27:13
^
Onko tästä ymmärrettävissä, että ainoa korvausilmaukko on jääkaapin alla, eikä sekään anna asuintilaan korvausilmaa ::) Jääkaapin tausta tuulettuu ritilöiden kautta ulos, eikä sisälle..

Mitens auton ohjaamo ??? Sehän se varsinainen "harakanpesä" on - vaikka asunto-osassa olisi nuo kolme lisäreikää, eikö ohjaamosta tule jokatapauksessa "vuotoa" ::)

Jos alkup. parannusajatus on parantaa ajonaikaista tuulettumista, nuo lisälattiareiät saattavat ehkä auttaa, jos kerta poistopuoli toimii (kattoluukut vetävät). Ainakin meillä luukku takareunasta raollaan tuottaa katonrajaan alipainetta ajonaikana, että ilmavaihtuu suht. hyvin. Tosin korjausilma tulee suurentaosin ohjaamon ilmastoinnin kautta suodatettuna  ;) Lisälattiareikien kautta, ainakin etelän kesäkuumalla asvaltinpäältä otettuna saa kuumanpuoleista ja pölyistä ilmaa 8)

Paikalla ollessa parhaiten meillä on viilentynyt (ei asuinosan A/C:ta) kunnon läpivedolla sisustan rakenteet jäähtyvät.. Pelkällä kattoluukkujen kokonaan aukipitämisellä ja korvausilma otettuna venttiileistä, ei tahdo sisälämpö laskea... paitsi kun laskee laskee ikkunoiden kaseteista foliot eteen - samoin ohjaamon, ja väliin vielä termopeitto. Mutta sitten sisällä vallitsee jo pimeys. Tätä tosin hyödynnetään päiväpysäköinnissä.

Painovoimainen ilmanvaihto kun ei oikein toimi kuin riittävällä lämpötilaerolla (sisällä lämpimämpää).

Talvikäyttöä ajatellen voi tulla aika veto - lämmöt harakoille - kun katossa jo 4 isoa reikää  ::) Tuntuis, että kylmänkorvausilman vienti lähelle lämmön puhallussuutinta saa aikaan ilmankerrostumista (kylmä jää lattialle) ja kun lämminilma on hiukan paineellista vaikka onkin ilmankierrätystä. Pitäisikö korvausilmaventtiilit olla ylempänä esim. seinällä. Kafeissahan on näin - tuntuu, että toimii hyvn talvella, mutta ei kesällä juuri lainkaan.. Tuo radiaattorilämmityksen kanssa ilmankierto on kuitenkin vähän eri asia.

Olisikos parasta jos järjestäisin ulkoa tulevan korvausilman siihen tilaan missä Trumatic on? Ainakin, jos on S3002/5002 ja Trumavent, koska tuo puhaltimen rakenne on takaa avoin.

(http://koti.mbnet.fi/sfc88k5/Rimor/Trumatic/pienet/TN_DSC_01768.jpg)
(http://koti.mbnet.fi/sfc88k5/Rimor/Trumatic/pienet/TN_DSC_01764.jpg)

Tukkimalla koko tämä reikä lämmittimessä (kuvassa lämmönvaihtimen takapuolella), ottaisi kaiken takakautta, jolloin asuinkoppiin saisi oikeasti ylipaineen ja kattoluukuistahan se paine purkautuisi.. pitänee tutkia.  ::) Mulla Trumaticn kanssa samassa "suljetussa" tilassa on TrumaBoiler, jolle on aika iso "horo" ulkoseinässä paloilmalle - ajonaikanahan ei tuota boileria käytetä.
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: tkunnas - 13.05.2011, 15:02:21
Ulkoa tulevan ilman pölyisyyteen on yksinkertainen konsti varustaa korvausilma-aukot suodattimella; esim. Allergia-Apu myy verkkokauppansa kautta sellaista suodatinta, joka ei pahemmin ilman virtausta häiritse.

http://www.allergia-apu.fi/index_tiedostot/Tuotteet/RaitisilmaSuodatinKehys.htm (http://www.allergia-apu.fi/index_tiedostot/Tuotteet/RaitisilmaSuodatinKehys.htm)
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: Jepukka - 13.05.2011, 17:41:58
Nyt ei ole kyseessä auto vaan vaunu, mutta sama juttu. Solikkaa purkaessani löysin vain yhden lattiarajassa olevan korvausilma-aukon, joka oli täynnä moskaa ts. tukossa. No tuo aukko on putsattu, mutta olisiko fiksuinta tehdä käyntioveen alareunaan korvausilmasäleikkö saman tyyppinen kuin asuntoautoissa monasti on?
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: Yrjö Tapola - 13.05.2011, 18:58:25
  Minä tukin oven alareunan, tein pattereiden alle  2kpl. 5 cm. pyöreät aukot tilalle.
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: Kimi - 16.05.2011, 01:54:59
Viikonloppuna kävin tuon ilmanvaihdon läpi ja tilanne on se, että Truma saa raitista ilmaa jääkaapin tuuletusritilöitten kautta. Samoin sängynalus on hyvin tuuletettu samasta kohtaa tulevalla raitisilmalla.

Yhden lisäaukon tein, siihen lisälämmittimen viereen auton vasemmanpuoleiseen pitkään koteloon joka alkaa kuljettajan isuimen takaa ja loppuu 4m myöhemmin vaatekaappiin.

Olin hankkinut muutaman läpiviennin, mutta ne olivat liian lyhyitä, lattian paksuus oli yli 70mm. Maritimistä löytyi sopiva 1 1/4 läpivienti ja sen siihen laitoin.

Läpivientiin jäi muutama kierros kierrettä auton alle ja siihen laitan, jos tarve vaatii kuulaventtiilin, voi säätää ilma-aukkoa portaattomasti. Läpivienti on asuinosan kulmauksessa ja ihan Truman putkiston ja lisälämmittimen vieressä, aina lämmittäessä sisääntulo ilma saa lämpöä. Jos haluaa pelkästään ilmanvaihtoa lisälämmittimen tuuletin päälle ja raitisilmaa saa asuintiloihin.

Pakasterasiasta poistin suurimman osaa pohjaa ja liimasin sen laatikon pohjalle tuloaukon päälle. Pakasterasian kannesta leikkasin muut kun reunat pois ja reunan päälle liimasin todella hienojakoisen verkon.
Tämä korotti tuloaukkoa lattiasta n 15cm ja poistaa riskin lattialle jäävästä kylmäkerroksesta. Truman putkeen voi vielä tehdä reiän puhaltamaan suoraan pakastepurkin kylkeen jos haluaa pakottaa ilman kiertämään. Verkon puhdistaminen on helppoa, poistaa purkin kannen ja huuhtelee tai puhaltaa puhtaaksi.

Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: Kimi - 16.05.2011, 02:09:56
siivoaminen jäi tekemättä kun tuon rakensin keskellä metsää. Esteettinen toteutuskaan ei vastaa yleisiä vaatimuksia, mutta tuossa hain lähinnä toimivuutta ja mahdollisuutta puhdistaa suodatinverkko tarvittaessa.
Sikaflexillä liimaus koska halusin sen elastiseksi.

Ekassa kuvassa rakenne autoon päin, piilossa kotelossa tuo on ja tuo pintalevy on vaaterissa kunnolla paikallaan. Pöytä tulee kotelon päälle sänkyasennossa, normaaliasento reilusti korkeammalla.

Toisessa rakennelma on paikallaan

Kolmannessa purkin mallausta paikalleen

Neljännessä altapäin. Siihen sen kuulaventtiilin laitan jos laitan. 
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: Kimi - 18.07.2011, 23:40:08
Tänään sain vihdoin laitettua palloventtiilin tuon lämmittimen letkuun ja katkaistua vesikierron kokonaan, tulopuolelle konepellin alle laitoin palloventtiilin.

Tuo puhallin on tarkoitettu lisälämmitykseen ajon aikana talvella, mutta nyt se toimii myös ajon aikana raikasilmapuhaltimena. Puhallin on kytketty auton virtalukon kautta toimivaksi, eli se ei pyöri jos virta ei ole päällä. Kulutus nopeimmalla nopeudella 3A ja pienimmällä teholla 2,3A.

Ajattelin vetää toisen johtosarjan siihen ja kytkimellä valinta kumpaa akkua käyttää, hupi vaiko ajoakkua. Tämä siksi, että tuuletinta voi pyörittää myös paikallaan ollessa ja varsinkin eläinten ollessa yksin autossa.
Tuo pienin nopeus on kuitenkin liian iso ja koitan keksiä tapaa säätää tuulettimen nopeutta pienemmäksi, mieluiten tavalla jossa ei olisi vastusta, koska pienentäisin mielelläni myös tuon virran tarpeen. Portaaton säädin olisi hyvä, mutta mistä sellaisen löytää. Ja olisihan se ihan hyvä käyttää myös kuumina öinä ilman kierrättämiseen asuinosassa

Ennen tarvikeliikkeissä oli myytävänä tuulilasipyyhinten portaaton nopeussäädin ja sellaisella olen aikoinaan ohjannut tuulettimien nopeuksia, sellaisia vaan ei näytä nykyään löytyvän mistään.

Eli vinkkejä tuulettimen nopuden hallitsemiseen kaipaan.
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: desoto - 19.07.2011, 08:30:07
Tänään sain vihdoin laitettua palloventtiilin tuon lämmittimen letkuun ja katkaistua vesikierron kokonaan, tulopuolelle konepellin alle laitoin palloventtiilin.

Tuo puhallin on tarkoitettu lisälämmitykseen ajon aikana talvella, mutta nyt se toimii myös ajon aikana raikasilmapuhaltimena. Puhallin on kytketty auton virtalukon kautta toimivaksi, eli se ei pyöri jos virta ei ole päällä. Kulutus nopeimmalla nopeudella 3A ja pienimmällä teholla 2,3A.

Ajattelin vetää toisen johtosarjan siihen ja kytkimellä valinta kumpaa akkua käyttää, hupi vaiko ajoakkua. Tämä siksi, että tuuletinta voi pyörittää myös paikallaan ollessa ja varsinkin eläinten ollessa yksin autossa.
Tuo pienin nopeus on kuitenkin liian iso ja koitan keksiä tapaa säätää tuulettimen nopeutta pienemmäksi, mieluiten tavalla jossa ei olisi vastusta, koska pienentäisin mielelläni myös tuon virran tarpeen. Portaaton säädin olisi hyvä, mutta mistä sellaisen löytää. Ja olisihan se ihan hyvä käyttää myös kuumina öinä ilman kierrättämiseen asuinosassa

Ennen tarvikeliikkeissä oli myytävänä tuulilasipyyhinten portaaton nopeussäädin ja sellaisella olen aikoinaan ohjannut tuulettimien nopeuksia, sellaisia vaan ei näytä nykyään löytyvän mistään.

Eli vinkkejä tuulettimen nopuden hallitsemiseen kaipaan.
Nykyään saa ledeille tarkotettuja himmentimiä.. hinta noin pari kymppii ja toimii moottori ohjauksenakin .. en ny löytäny yht äkkii linkkii mutt sp-elektroniikass ja Bebekin luoettelois muistelen nähneeni ja semmon pvm säädin säästää sähköä kun ei toimi vastuksena vaan oikeesti pätkiii virran kulkua
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: mjo33400 - 19.07.2011, 08:37:55
Tai sitten tekee itse.
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: Kimi - 20.07.2011, 18:25:13
Taitaa olla niin, että tuo on itse rakennettava. Missä määrin tuo tuottaa lämpöä, eli pitääkö huomioida koteloa valitessa ja sijaintia ajatellen??

Kiitos piirustuksesta
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: desoto - 20.07.2011, 19:12:45
Taitaa olla niin, että tuo on itse rakennettava. Missä määrin tuo tuottaa lämpöä, eli pitääkö huomioida koteloa valitessa ja sijaintia ajatellen??

Kiitos piirustuksesta
ei tartte sen kummempaa koteloo ku sopiva noin 4x4 cm jäähytys levyn palanen esim 3mm aluumiinista kasaat siihe systeemin ja laitat puhaltimen kanavaan ett puhallin samalla jähyttää sen.. ehk kulma mallinen levy ois parempi ni sais "kylmältä" sivulta panna kiinni kanavaan ja "kuuma" sivun ohi pääsis ilma virtaamaan
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: mjo33400 - 20.07.2011, 20:23:00
Minulla on sopivia jäähdytyslevyjä. ;)
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: Pumppis - 20.07.2011, 21:59:57
Minulla on sopivia jäähdytyslevyjä. ;)
Jäähdytyslevyjä saa kierrätyskeskuksilta ja kaikista paikoista missä tietokoneita puretaan. Saattaa niitä olla omassa kaapissakin.
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: Kimi - 21.07.2011, 00:38:24
Tuo puhallin on pöydän pitkän päädyn alla ja vaikeasti tavoitettavissa, säätöä ajatellen siis. Jos jostakin syystä pöytä on pedattu sängyksi se vaatii jo notkeutta jos käyttövipuihin haluaa koskea.

Koteloimalla säätimen ja johdottamalla sen seinään pöydän ja kuljettajan istuimen välissä olevaan seinäpätkään säädöt olisivat helposti käytettävissä sekä ajon, että seisonnan aikana.

Jos en muutossa heittänyt pois minulla taitaa olla muutamia prosesorin siiliä ja sellainen riittänee ilmeisesti jäähdyttämään tuota säädintä.
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: Pertti_K - 26.06.2013, 12:34:26
Jatketaanpa "hetken" tauolla ollutta keskustelua kun aihe on sopiva. Solifer 544 autosta en nyt 9 v tuttavuuden jälkeen ole löytänyt ensimmäistäkään korvausilma-aukkoa. En tiedä onko korvausilma sitten ajateltu tulevan kattoluukuista vai ohjaamon ovien (Fiatin) alkuperäisistä tuuletusaukoista.

Ongelmana on kuumuus kesäisin, muita ilmanvaihdollisia ongelmia ei ole havaittu. Jos korvausilman pitäisi tulla ohjaamosta, niin siinä on pari ongelmaa: meillä on "tiivis" väliverho joka estää vapaan ilmankulun, hyttysiä tulee ainakin lämmityslaitteen kautta, käännän sisäilman kierron yöksi päälle (pitääkin tarkistaa eikö ilmanotossa ole mitään verkkoa) sekä ohjaamo eristämättömänä on kesällä kuuma joten tuntuu hölmöltä ottaa korvausilma sieltä kautta - talvellahan se toimisi esilämmityksenä kyllä.

Aikomuksena oli minullakin porata pari-kolme 60 mm reikää auton pohjaan takaoven etupuolella olevan penkin alle. Ja vastaavasti penkin rungon etureunaan reiät. Mahdollisesti suodatinkankaan palat tai ainakin hyttysverkko sitten reikien eteen. Samoin haaveissa puhaltimella varustettu kattoluukku, niin luulisi noiden jälkeen olevan vähän viileämpää.

Kommentteja?
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: Freemanni - 26.06.2013, 14:39:54

Ongelmana on kuumuus kesäisin, muita ilmanvaihdollisia ongelmia ei ole havaittu.

Aikomuksena oli minullakin porata pari-kolme 60 mm reikää auton pohjaan takaoven etupuolella olevan penkin alle. Ja vastaavasti penkin rungon etureunaan reiät. Mahdollisesti suodatinkankaan palat tai ainakin hyttysverkko sitten reikien eteen. Samoin haaveissa puhaltimella varustettu kattoluukku, niin luulisi noiden jälkeen olevan vähän viileämpää.

Kommentteja?

Omat kokemukset esim. +35 C sisälämpötilaan päässeen m- auton viilentämisestä kotikonstein ovat aika masentavia. Aikanaan, kun kierrettiin mm. Kreikkaa, Etelä- Espanjaa,Italiaa ym. heinäkuussa vuosilomilla, niin paras eteen tullut halpa viilentäjä minkä kohtasin oli auton lattiaan tehty puolisen neliömetriä suuri avattava luukku (mikä suljettuna oli täysin pölytiivis ja yhtä hyvin eristetty kuin muukin lattia). Jo aikaisin illan alkaessa viilentyä sieltä tuli vauhdilla tosiviileää ilmaa, mikä poistui kattoluukusta vieden mukanaan lämmintä ilmaa. Minulla ei omavalmisteisessa m- autossa tuota ollut, mutta kokemukset syntyi vertailusta reissukaverin samanmerkkiseen alustaan.

Mitä paremmin eristetty ajoneuvo on, sitä kauemmin sen jäähtyminen -kuten aamulla lämpeneminenkin- kestää. Parina kesänä on käytetty 6,5 m pituisessa integroidussa siiirrettävää n. 1,5 kW tehoista ilmastointilaitetta ( tarkoitettu max 25 neliön huoneelle) ja silläkin kestää kolmisen tuntia pudottaa sisälämpötilaa 30 stä  20 asteeseen, edellyttäen että ovia ei availla usein ja ikkunoissa on eristysverhot päällä. Ellei tuollaista tai muitakaan koneella käyviä ilmastointeja ole, niin suuria pudotuksia ei tule kuin ulkoilmman viiletessä ja sekin viiveellä. Toisaalta, eiväthän ne pienetkään ilmavirrat auton alta tilannetta pahenna -päinvastoin.     
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: raaka - 26.06.2013, 20:06:07
Solifer 544 taitaa olla truman S3000 tai S5000 sarjan lämmitin jota voi käyttää ilmankiertoon pelkästään. Ottaa nimittäin ilman auton alta ja kierrättää putkistossa jakaen ilmaa ympäri autoa. Lienee paras ilmastointilaite joka jo autossa.
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: Pumppis - 26.06.2013, 21:46:24
Truma ottaa palamisilman auton alta ja poistaa pakokaasut piipusta. Puhallin ottaa lämmitettävän/kierrätettävän imuilman etupellin säleiköstä ja osan lämmittimen takaa puhaltaen sen lämmitysputkistoon.
Olisi outoa jos lämmittimeksi tarkoitettu laite ottaisi jatkuvasti lämmitettävän ilman ulkoa.

Jos raakan lämnmittimeen on tehty omia virittelyjä, kannattaa kaasunsyöttö sulkea pysyvästi.
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: iso-juuso - 27.06.2013, 08:51:35
En muista tuotenimeä, mutta myydäänhän tothon S300x sarjaan sitä lisäosaa, jossa on ottoilmaputki ulos varustettuna säätöläpällä.
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: raaka - 27.06.2013, 19:05:33
Kyllä truman kaminamallit ottaa ilman auton alta jolloin voit kierrättää viileämpää ilmaa putkistossa. Jos Pumppiksen truma ei tätä tee sille en voi mitään.
Nythän ei puhuttu lämmittämisestä vaan viileän ilman saamisesta autoon.
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: Pumppis - 27.06.2013, 21:08:40
Tällaisen kaminamallin osa- tai mallinumero olisi kiva yllätys, että minäkin voisin saada energiaystävällisen lämmittimen. Lämmittimeksi on truma omaan kulkimeen tehty.
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: seppoko - 27.06.2013, 23:21:30
Olenkohan ymmäränyt oikein. Kaminamalli on vain kamina. Ilmn kierrätys tapahtuu Trumaventillä. Ja siihen voidaan lisätä tuo venttiili, jolla voidaan säätää kiertoilmaa joko sisältä tai ulkoa tai sekoittaen.

http://www.truma.com/downloadcenter/trumaventtebtn_instruction_fin.pdf
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: iso-juuso - 28.06.2013, 08:15:31
Mahdollisesti suodatinkankaan palat tai ainakin hyttysverkko sitten reikien eteen.

Tuli tästä mieleen, että kannattaisikohan laittaa jotain järeämpää verkkoa, ettei tule hiiruloisia sisälle?
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: Pumppis - 28.06.2013, 08:19:03
Niin, helpottaisi jos selviäisi kaminan tarkempi tyyppi. Ihan vain varmuudeksi etten sekoita sitä kiuasmalliin.
Seppokon linkittämässä ohjeessa mainittu venttiili jakaa puhallettavaa ilmaa eri suuntiin.

Autossani olevan, ilmeisesti kiuasmallin, truman imu- ja pakoputki on yhteydessä alumiiniseen polttokennoon (mikä lie nimeltään). Se on täysin suljettu. Yhteyttä sisäilmaan ei ole, enkä suosittele sellaista järjestämäänkään.

Saa trumalle ulkoilmaa: poraa lattiaan truman eteen Ø50mm reiän ja vetää siitä putken siitä imuilmasäleikköön. Itse käytän tuuletukseen ikkunoita.
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: raaka - 28.06.2013, 21:39:51
http://webshop.bonware.com/skin/frontend/default/default/images/kayttoohjeet/S3002+5002.pdf
tuossa olevalla S5002 truman mallisella olen 16 vuoden aikana ajoittain kesääisin m-kulkineen alta siirtänyt viileämpää ilmaa kulkineen sisälle. Kyseessä olevat kulkineet oli valmistettu saksassa suurten valmistajien tehtailla ja tuotu Suomeen maahantuojien toimesta ei siis mitään omia virityksiä. Lämmitinkin toimi kun tarvittiin. Mitään ilmaista energiaahan tuossa ei ole vain sähkön kulutusta ja puhaltimen toimintaa.
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: Pumppis - 30.06.2013, 11:36:41
En löydä kuvassa mainittavan reikää josta otetaan raitis ilma sisälle. Sivulla 2 numerolla 2 merkitty ilman sisääntulo on palamisilmaa. Sisätilaan sitä ei saa, se poistuu piipusta sellaisenaan tai nestekaasun kanssa poltettuna hiilidioksina ja vetenä.
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: Pertti_K - 02.07.2013, 12:02:19
Jaa, täällähän oli runsaasti keskustelua, vaikka linkkivinkkejä ei edellisen käynnin jälkeen ole tullutkaan. Johtuukohan siitä, että kun klikkaa s-postiviestin linkkiä niin aukeaa vain valkoinen sivu ja pitää mennä mutkan kautta etusivulle että näkee keskustelut. Jossain muissakin tilanteissa aukeaa tällä palstalla vain tyhjä sivu, ongelma esiintyy Chromella parillakin eri koneella - onko muilla vastaavaa?

No eniveis, en muista mikä meidän lämmittimen tyyppi on - pitää tarkistaa, samoin kuin ihmetellä sen ilmanottoa myös. Mutta ohjauspanelissa ainakaan ei ole pelkkää puhallusvaihtoehtoa, enkä nyt ole ihan varma pyöriikö puhallin jos jättää kaasuhanan kiinni ja kääntää termostaatin kaakkoon. Veikkaisin että ei, mutta pitää tsekata sekin.

Tosiaan hyvä vinkki tuo laittaa hiirenkestävää verkkoa tuuletusaukkoihin.

Ja eihän siinä Hiivatin raitisilman"suodattimessa" kovin tiheää verkkoa ole, varpusen kokoiset hyttyset suodattaa, mutta ei näitä täkäläisiä pienempiä.
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: Yrjö Tapola - 02.07.2013, 21:53:52
Jossain muissakin tilanteissa aukeaa tällä palstalla vain tyhjä sivu, ongelma esiintyy Chromella parillakin eri koneella - onko muilla vastaavaa?
  Aika kauan on tuota ilmiötä ajoittain ollut---siihen jo tottunut. :D
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: seppoko - 02.07.2013, 23:00:38
Jossain muissakin tilanteissa aukeaa tällä palstalla vain tyhjä sivu, ongelma esiintyy Chromella parillakin eri koneella - onko muilla vastaavaa?
  Aika kauan on tuota ilmiötä ajoittain ollut---siihen jo tottunut. :D

Kuvan mukainen ilmoitus tuli jo ennen viime joulua. Nyt odotamme minä vuonna se joulu tulee!!
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: KOE - 03.07.2013, 06:44:05
Ens joulu on jo lähempänä, odotetaanpa sitä.
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: Pumppis - 03.07.2013, 10:14:43
Taas pysytään asiassa... No tähän on totuttu jo ajalta ennen joulua.
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: seppoko - 03.07.2013, 23:44:14
Taas pysytään asiassa... No tähän on totuttu jo ajalta ennen joulua.

Missä olisi pitänyt vastata esitettyyn kysymykseen,  jos kysyjä ei ole nähnyt asiasta keskustellun muualla!!
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: Pumppis - 04.07.2013, 14:12:55
Ei tullut mieleen laittaa linkkiä palstan toimintaa käsittelevään keskusteluun.
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: seppoko - 07.07.2013, 21:07:23
Ei tullut mieleen laittaa linkkiä palstan toimintaa käsittelevään keskusteluun.

No ei tullut kun kännykällä vastattu. Missä sun linkki on?

Tänäkin on tabletti, jolla en osaa laittaa linkkiä, myöskään!
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: perho-ukko - 07.07.2013, 21:21:03
Kyllä se Jouluklin sieltä tuulee,ootetaan!! ;D ;D ;D
Otsikko: Vs: Korvausilmaaukkojen suunnittelua
Kirjoitti: Pertti_K - 09.07.2013, 20:15:14
Ja takaisin aiheeseen.

Tein nyt 170 mm x 80 mm raitisilma-aukon pöytäryhmän takapuolisen penkin alle ja penkin etureunaan 4 kpl halkaisijaltaan n. 50 mm reikiä. Pohjan aukkoon laitoin hyttysen- ja rotankestävän verkon. Jo ihan käsikopelolla tuntuu raitista ilmaa tulevan aika hyvin. Lämmityskautta ajatellen täytyy vielä sorvata aukkoon sopiva Finnfoam-tulppa. Ja jos pölyyntymisongelmaa esiintyy, niin verkon alle voi laittaa kaistaleen suodatinkangasta.

Truma meillä lienee C 3402. Siitä ei taida tuohon ilmanvaihtoon juuri apua olla, sillä käyttöohjeen kaavion mukaan se ottaa lämmitettävän ilman meidän tapauksessa vaatekaapin alaosasta eikä puhallin pyöri muuten kuin lämmityksen ollessa päällä - pysähtyy jos kaasuhana on kiinni. No tuli kyllä Mieleen, että olisihan sen raitisilma-aukon voinut tehdä sinne vaatekaapin pohjallekin ja modata puhaltimen pyörimään ilman lämmitystäkin. Mutta tarkemmin miettiessä kaapin alaosa on n. 40°C lämpötilassa jos käyttövettä on lämmitetty. Eli mentäisiin ojasta allikkoon.

Nyt vielä ohjaamon raitisilma-aukot tukkoon (vaikka ne on kiellettykin tukkimasta, mutta onhan nyt moninkertaisesti uutta aukkoa tilalla) ja suojat ikkunoihin, niin eiköhän pientä helpotusta aamuhelteeseen liene luvassa. Ja vielä tuon lisäksi pitkän tähtäimen suunnitelmissa on rupeloitu kattoikkuna sekä jääkaapin taustan tuuletin.