Kirjoittaja Aihe: Ajatuksissa asuntoauto  (Read 6181 times)

vieras

 • Vieras
Ajatuksissa asuntoauto
« : 12.09.2009, 10:09:49 »
Vasta-alkaja-asuntoautoilijaksi kenties aikova pariskunta ei osaa kysyä edes tyhmiä kysymyksiä, vaan odottaa, että joku osaisi neuvoa ja esittää kysymyksiä, jotka johdattavat meidät oikeiden kysymysten äärelle. :D Olemme siis hiukan haaveilemassa kenties jo ensi kesäksi asuntoauton hankkimista - meillä ei ole minkäänlaista kokemusta sen enempää asuntoautoista kuin -vaunuistakaan, joten kaikki neuvot otetaan suurella kiitollisuudella vastaan.

- Haluamme siis asuntoauton pariskunnalle - vain 2 henkeä, enempää ei tarvitse mahtua sen enempää ihmisiä kuin eläimiäkään.

- Kesälomakäyttöön, eli tarkoitus lähinnä liikkua paikasta toiseen hyvien kelien perässä, oma majoitus mukana. Polkupyörät olisi kiva saada kulkemaan mukana myös. Talviajaksi auto on mahdollista saada säilytykseen ulos töpseliin.

- Parisänky, peseytymismahdollisuus ja jonkinmoinen kokkauspiste (jääkaappi ja mikro varmaan riittää), sekä tietysti säilytystilaa ja jonkinverran oleskelutilaa (syöminen+telkkari+läppäripuuhailua).

- Tietenkin pitäisi olla älyttömän halpa (kuta halvempi sen parempi), mutta peruskuntoinen. Asuntoautoista tietämätöntä pintaremonttia ja sisustusta olisi kivakin puuhailla kesää odotellessa.

Sana on vapaa, saa kertoa ajatuksia, mielipiteitä ja ehdotuksia, sekä kysyä mitä tahansa. :)

Poissa 88k5

 • KunniaVaanari
 • *****
 • Viestejä: 1,848
 • Kløvskog
  • http://koti.mbnet.fi/sfc88k5
Vs: Ajatuksissa asuntoauto
« Vastaus #1 : 12.09.2009, 10:37:02 »
Ehken ihan ensimmäiseksi kun rajaa tuon budjetin  8)

Nimittäin, jos ei saa kuin 80/90 luvun taitteen auton, niin ei mukaan voi laskea ½-integroitua, joka olisi minun valintani pariskunnan autoksi  ;) Ei liian iso (korkea); kulutus alle 10l/100km, Saksan motareilla viitsii ajaa reilua satkua, mahtuu matalampkiin paikkoihin. Takatalli kookas parisängyn alla - mahtuu 2 fillariakin sisään. Tämä on parempi vaihtoehto kuin kuljettaa niitä peräseinän telineessä (pysyvät puhtaina).

Puoli-intikka on minusta paljon matkaavalle parille kaikkein kompaktein/näppärein vaihtoehto; pakun kokoinen (pituutta vain enempi).
Tietty, jos reissaaminen ei ole pääasia, vaan vaikka paikallaolo (asuminen), tilaa arvostaa paljon enempi; ex. linja-auto pohja antaa aika rajattomat mahdollisuudet.

Tällaiselle lapsiperheelliselle alkoviauto on kompromissi. Intikkaan kun olisi varaa  :-[
by Sfc88k5 - '07 Ford Rimor Katamarano Limited 2.4TDCi

vieras

 • Vieras
Vs: Ajatuksissa asuntoauto
« Vastaus #2 : 12.09.2009, 11:11:45 »
Pitääkö linja-autosta rakennetulla asunto-autolla ajaessa olla linja-autokortti?

Ainiin - vessa tietenkin pitää olla asuntoautossa. :D Nyt ehkä tulee se tyhmä kysymys: voisiko asuntoautoon laittaa kompostikäymälän?

Poissa 88k5

 • KunniaVaanari
 • *****
 • Viestejä: 1,848
 • Kløvskog
  • http://koti.mbnet.fi/sfc88k5
Vs: Ajatuksissa asuntoauto
« Vastaus #3 : 12.09.2009, 13:04:36 »
Pitääkö linja-autosta rakennetulla asunto-autolla ajaessa olla linja-autokortti?

Ainiin - vessa tietenkin pitää olla asuntoautossa. :D Nyt ehkä tulee se tyhmä kysymys: voisiko asuntoautoon laittaa kompostikäymälän?

Kokonaismassa ratkaisee korttitarpeen - oletan, että ovat rekisteröity M1 luokan "verovapaiksi matkailuauto" (=henkilöauto), kait yli 90% linja-autopohjaisista;
 • enintään 3.500 kg - henkilöauto- eli B-kortti riittää
 • yli 3.500kg ja enintään 7.500 kg - "kevytkuorma-auto-"  eli C1-kortti riittää
 • yli  7.500 kg - kuorma-auto-  eli C-kortti riittää

Jotain 1tn/metri on tuo kok.massa noissa (karkeasti). Se on myös käyttövoimaveron laskentaperuste per päivä. Tässä yhteydessä voi tietysti mainita, että 3.501-6.500kg on huokeampi ajoneuvoveroltaan kuin 3.500 kg painoinen (tai alle)
No, miksei Bioskaa isoon autoon  :D ;D Minnepä sen sitten tyhjentäisi; omaan kukkapenkkiin? Taitaa olla aika painava myky kuskattavaksi.. Vai nakkaako mettää. Ei, kyllä näissä on ekologisemmat vaihtoehdot jo valmiina, kunhan tyhjennys tapahtuu ao. tyhjennyspisteeseen.
« Last Edit: 12.09.2009, 13:10:07 kirjoittanut 88k5 »
by Sfc88k5 - '07 Ford Rimor Katamarano Limited 2.4TDCi

vieras

 • Vieras
Vs: Ajatuksissa asuntoauto
« Vastaus #4 : 12.09.2009, 13:25:27 »
Joo, ajattelin, että multaahan sieltä kompostikäymälästä tulee - niin kai multaa voi kipata vaikka mettätien varteen?  ;D Noei, tulipahan vain mieleen. Tuskin tuota edes kahden ihmisen reissussa yhdessä kesässä kovin paljon multaa ehtisi muodostua.

Jos linja-auto onkin asuntoauto, niin se ei tarvitse linja-autokorttia (kuorkkikortti löytyy)? Wikipedia sanoo: "D1 Linja-autot ja muut ajoneuvot, joissa kuljettajan lisäksi paikat 9-16 matkustajalle." Mikä määrittelee sen, kuinka monelle matkustajalle on paikka? Turvavyöllä varustetut istuimet? Miten määritellään itse rakennetun asuntoauton henkilömäärä? Vuodepaikkojen mukaan? Jos ostaisin linja-auton, tekisin siitä asuntoauton ja laittaisin sinne vain yhden sängyn, olisiko se sitten yhden hengen asuntoauto?
Ihan vain mielenkiinnosta, kun en osaa näitä tietoja itse etsiä. En ole ostamassa linja-autoa, ei minulla sellaisia rahoja ole. Ajatuksena kyllä olisi aivan ihana. :)

Poissa Freemanni

 • KunniaVaanari
 • *****
 • Viestejä: 1,306
 • Hämeen hitaat
Vs: Ajatuksissa asuntoauto
« Vastaus #5 : 13.09.2009, 23:58:25 »
JOS ette ole koskaan liikkuneet m- autolla tai -vaunulla, niin ekaksi vuokratkaa mielestänne sopiva auto edes viikonlopuksi. Sen jälkeen olette paljon viisaampia. Mm. siitä, onko ko. elämäntapa teille sopivaa ja oliko valittu ajoneuvotyyppi OK. Pari- kolme vuokrausta on jo paljon parempi lähtökohta. Jos ette pidäkään m- autoilusta, niin säästätte tuhansia kun kokeilette ennen ostamista.

Ensimäiseksi m- autoksi ei kannata hankkia "romua", sillä siinä voi mielenkiinto koko harrastusta kohtaan samalla romuttua. Halpa hinta ei ole pahasta, mutta pelkästään hinnan perusteella ei kannata hankintaa tehdä. Ennemmin kannattaa käyttää vuokrattuja autoja kuin ostaa joku romu riesaksi.

Alkoviautot on yleensä tarkoitettuja lapsiperheille. Kun teitä on 2 aikuista, niin paras vaihtoehto on sellainen, missä on ns. ranskalainen parivuode, yleensä auton perässä pituussuuntaisesti. Ns. puoli- integroitu on silloin sopiva perusratkaisu, miksei myös integroitu, jos onnistuu löytämään kunnollisen edulliseen hintaan. Ohjaamon päälle tulevaa laskettavaa vuodetta ei silloin kannata hankkia, jos kerran liikutte kahdestaan.
Jää yksi natinakohta vähemmän ja tilaa enemmän.

Polkupyöriä käytetään yleensä ulkotiloissa. On aivan turhaa hankkia niitä varten isoa takatallia, mihin ne mahtuisivat sisään, koska pyörät voi tarvittaessa kuljettaa yhtä hyvin niille  varatulle telineellä auton peässä. Jos pyörä vähän kuljetuksessa likaantuu, niin sen puhdistaa muutamassa minuutissa. Korkea takatalli merkitsee, että vuoteet ovat katon rajassa korkealla ja sinne pitäisi joka kerta kiipeillä. Yleensä on vielä niin, että vuoteet ovat poikittaiset, jos niiden alla on se korkea takatalli. Pokittaisista vuoteista -jotka ovat korkealla- on vaikea kiipeillä pois ja ylös, koska niille vievä aukko on usein varsin ahdas. Varsinkin yöllä sieltä poistuva ihminen herättää aina myös toisen . Paras vuoderatkaisu on pitkittäinen parivuode, joka on niin matalalla, että vuoteeseen voi nousta ilman rappuja. Vuoteen alle jää silti riittävästi tilaa tarvittaville matkatavaroille, tuoleille, pöydälle ym. Vuoteen leveyden tulisi olla vähintään n. 140 cm, jotta siinä kaksi ihmistä voisi toisiaan häiritsemättä nukkua. Asiaa edistää, jos vuode rajoittuu molemmilta sivuiltaan ainakin osittain seiniin.

Autossa pitäisi olla riittävästi kantavuutta. Kun hankitte (?) B- kortilla ajettavan m- auton, niin sen kokonaismassa saa olla enintään 3,5 t. Siihen painoon pitää mahtua kaikki matkustajat tavaroineen, raikas- ja jätevedet, ruuat ym. Ennen kauppaa auto kannattaa käyttää punnituksessa, jotta selviää onko siinä riittävästi kantavuutta. M- autojen rekisteriotteissa voi olla satojen kilojen tarkoituksellisia virheitä ja aivan liian suuria matkustajamääriä. Painortatsioita tehdään varsinkin ulkomaille ja erityisesti Ruotsissa, missä sakot ylipainosta ovat kovia.

Ei kannata ihastua johonkin autoon ja ostaa sitä suinpäin. Nyt on ostajan markkinat ja myynnissä on satoja autoja, joita ei saada helposti kaupaksi. Ehdottomast pitää saada edes muutaman vrk koekäyttö ennen kaupasa sopimista. Toisaalta olisi ERITTÄIN TYHMÄÄ tehdä kauppa ilman että on tutustunut edes jotenkin m- autoon ja sen käyttöön koekäytössä tai vuokraamalla. Ulkopuolisen on mahdotonta kertoa, mikä on jollekin tarpeellista ja mikä ei. Kannattaa lueskella kaikenlaista m- autoiluun liittyvää mm. näiltä sivuilta.

Kun päätyy ostamaan m- auton, niin kannattaa ottaa mukaansa joku m- autoilua harrastanut ihminen. Jos kyseessä on vanhempi auto, niin se pitää käyttää kuntotarkastuksessa ( sekä moottoripuoli että asunto- osa), missä mm. selvitetään ettei autossa ole vesivahinkoja ja että kaikki laitteet toimivat. Myyjissä on myös erilaisia ketkuja, joiden varalta olisi hyvä saada kauppakirjaan kirjattua lausuma kaupan peruuttamisesta ilman kustannuksia, jos tuotteesta löytyy esim. 2 viikon sisällä joku vakava vika tai puute. Ellei mitään ole kirjallisena olemassa, niin suullisella lupauksellakaan ei ole mitään arvoa. 


vieras

 • Vieras
Vs: Ajatuksissa asuntoauto
« Vastaus #6 : 14.09.2009, 20:06:41 »
Kiitos viisaista sanoista. :) Asiaa tässä tuumittuamme hoksasimme sentään itsekin, että tosiaan on fiksumpaa ensin kokeilla matkailua vuokravälineellä. Uusista ideoista vaan innostuu herkästi niin paljon, että olisi heti hankkimassa koko arsenaalin.  :D Onhan tässä aikaa tutustua aiheeseen vielä ennen ensi kesää. Jatkamme tutkimustyötä.

Poissa 88k5

 • KunniaVaanari
 • *****
 • Viestejä: 1,848
 • Kløvskog
  • http://koti.mbnet.fi/sfc88k5
Vs: Ajatuksissa asuntoauto
« Vastaus #7 : 14.09.2009, 20:24:20 »
Toiset myyjät hyvittävät (uuden) hinnasta vuokraushinnan (heidän asiakkaana olevan vuokraamon). Ainakin täällä pk-seudulla olivat haluttomia "vuokraamaan"/lainaamaan/yli yön koeajoihin käytettyjen kohdalla - onkohan joku tuollasita palvelua saanut tingattua  ::)

Ensi viikonloppunahan on oiva tilaisuus tutkia Lahden messuilla ja "koe makaa" eri variaatioita..
by Sfc88k5 - '07 Ford Rimor Katamarano Limited 2.4TDCi

Poissa Vippe

 • Ikivaanari
 • ****
 • Viestejä: 480
 • Peimari
Vs: Ajatuksissa asuntoauto
« Vastaus #8 : 15.09.2009, 09:14:52 »
Juu'u..Haaveis kans asauto (taas  ;D) Katteltu ollaan nii et läppärin näyttö huutaa jo kualemaa, ku ei saa vaihtelua näyttämisilleen  ;D
Toiveet ovat: takatalli tars olla, parisänky (takana) kääntyvät etupenkit, täysintegroitu, keskuslämmitys (kuljetaan myös talvella), moottori tarttis olla yli 2 liitrane riisseli, ajettu jottain 100-150tonnikilsaa (voi se ol 200tonniiki ), hintaa <-25000egee, muut varusteet ovatki sit extraluxusta. Löydetty parikin (tosin toine o tooosi pal ajettu)
 Knaus TRAVELLINER 580  :-* Vielku kävis semmost ajamas et mimmone se sit maantieväyläl olis..
"uusio vaanari" ;)
Dethleffs globebus, Fiat Ducato 130 multijet -07

-Jollei haudasta oteta yhteyttä, hautaa hoidetaan 25 vuotta veloituksetta. -
-Turkulainen 28.8. -

Poissa -AP-

 • KunniaVaanari
 • *****
 • Viestejä: 894
 • Pyhtää, Kymenlaakso
Vs: Ajatuksissa asuntoauto
« Vastaus #9 : 15.09.2009, 09:25:53 »
Noita autojen vuoteita kannattaa tarkastella kriittisesti ja vähän koemakailla. Itse olen ainakin sen verran iso poika, 185cm / 100kg, etten tuollaiseen 190x135 'parisänkyyn' kaipaa toista aikuista ihmistä viereeni. En etenkään, kun kotona on tottunut 210x180 parivuoteeseen ... Niinpä meille tuli hankittavaksi integroitu auto, jossa minä yövyn takaosan pitkittäisessä 'parisängyssä' ja vaimo (usein koiran kanssa) etupään nostovuoteen 'parisängyssä'. Kovasti tuoreesti rakastuneet nuoret pienikokoiset ehkä voi käyttää kapeaa jalkopäästään kavennettua sänkyä tietty yhdessäkin ...  ;D
Fiat-Dethleffs I6501B 2.8TGV '06
Hymer Eriba Puck 120GT '07
SF-C 108xxx-1

Poissa Vippe

 • Ikivaanari
 • ****
 • Viestejä: 480
 • Peimari
Vs: Ajatuksissa asuntoauto
« Vastaus #10 : 15.09.2009, 10:04:31 »
Kovasti tuoreesti rakastuneet nuoret pienikokoiset ehkä voi käyttää kapeaa jalkopäästään kavennettua sänkyä tietty yhdessäkin ...  ;D
Kyl täl pituurel (157) mahtuu oikke hyvi makaan takasänkys iha ton jumalattoma pitkän (162) miähe vieres  ;D Siit tuoreest rakastumisest en si tiiä  ::)
"uusio vaanari" ;)
Dethleffs globebus, Fiat Ducato 130 multijet -07

-Jollei haudasta oteta yhteyttä, hautaa hoidetaan 25 vuotta veloituksetta. -
-Turkulainen 28.8. -

Poissa kiimaliiteri

 • KunniaVaanari
 • *****
 • Viestejä: 500
 • vesilahti
Vs: Ajatuksissa asuntoauto
« Vastaus #11 : 15.09.2009, 15:11:19 »
itse vuokrattiin auto vaimon käskystä kesälomalla 1 viikoksi vaikka sitä vastustinkin, mutta lomalta palattuamme kesti 3 viikkoa kun olin hommannut itselleni vaunun, että siitä se lähtee
hobby 650 kmfe -06-
hyundai santa fe 2.0 crdi -04-
adria classica 613pk -04- (ei enään)
scf 121430
www.wildwesttattoo.fi

Poissa vaunuohjus

 • KunniaVaanari
 • *****
 • Viestejä: 561
Vs: Ajatuksissa asuntoauto
« Vastaus #12 : 16.09.2009, 07:59:20 »
Kantsii tutustua Viron tarjontaan autojen suhteen.
Sieltä on saanut 06 mallista 2.4TDCI isolla takatallilla siinä 20k eur hintaan tuotuna hesaan ja autoilla ajettu 70-90tkm.

Tosin etupenkit ei oo ollu kääntyvät... ;)

Juu'u..Haaveis kans asauto (taas  ;D) Katteltu ollaan nii et läppärin näyttö huutaa jo kualemaa, ku ei saa vaihtelua näyttämisilleen  ;D
Toiveet ovat: takatalli tars olla, parisänky (takana) kääntyvät etupenkit, täysintegroitu, keskuslämmitys (kuljetaan myös talvella), moottori tarttis olla yli 2 liitrane riisseli, ajettu jottain 100-150tonnikilsaa (voi se ol 200tonniiki ), hintaa <-25000egee, muut varusteet ovatki sit extraluxusta. Löydetty parikin (tosin toine o tooosi pal ajettu)
 Knaus TRAVELLINER 580  :-* Vielku kävis semmost ajamas et mimmone se sit maantieväyläl olis..

Poissa Vippe

 • Ikivaanari
 • ****
 • Viestejä: 480
 • Peimari
Vs: Ajatuksissa asuntoauto
« Vastaus #13 : 16.09.2009, 08:40:40 »
Kantsii tutustua Viron tarjontaan autojen suhteen.
Sieltä on saanut 06 mallista 2.4TDCI isolla takatallilla siinä 20k eur hintaan tuotuna hesaan ja autoilla ajettu 70-90tkm.

Tosin etupenkit ei oo ollu kääntyvät... ;)


Tarttis saada toi rolla myytyy enne ko pystyis viron tarjontaan tutustuu..tai saksan.. ::) Ei kukka tarttis -07 corolla verso diisselii, ajettu semmone 180th/km  ::)
"uusio vaanari" ;)
Dethleffs globebus, Fiat Ducato 130 multijet -07

-Jollei haudasta oteta yhteyttä, hautaa hoidetaan 25 vuotta veloituksetta. -
-Turkulainen 28.8. -

Poissa pjarvenpaa

 • Ikivaanari
 • ****
 • Viestejä: 266
 • Pattijoki, Raahe
Vs: Ajatuksissa asuntoauto
« Vastaus #14 : 16.09.2009, 10:14:07 »
Lainaus
Ei kukka tarttis -07 corolla verso diisselii, ajettu semmone 180th/km  ::)
Taksinako se on ollut, kun 90tkm per vuosi ajettu???  ;D
Volvo XC90 D5 Geartronic 7h
Solifer 6102i -91
SFC-126989